08 sept. 2021 | 10:00

Românii, cei mai dornici să lucreze de acasă: câți condiționează noul job de telemuncă

ACTUALITATE
Românii, cei mai dornici să lucreze de acasă: câți condiționează noul job de telemuncă

Un număr copleșitor de români cochetează cu munca de acasă și speră să nu mai ajungă niciodată într-un birou. Aceasta este concluzia unui studiu EY România care atrage atenția asupra unui trend foarte interesant din piața autohtonă de joburi.

Nu mai puțin de trei sferturi sau aproape 75% dintre salariații români vor să condiționeze acceptarea unui job viitor de posibilitatea de a munci de acasă. Deși această valoare este într-o oarecare măsură previzibilă, vine într-un context ciudat, având în vedere că 38% dintre respondenți au insistat asupra faptului că au lucrat mai multe ore în pandemie, din confortul căminului. Se pare totuși că, fiind acasă, românii sunt mai împăcați, chiar dacă dedică mai mult timp activităților de birou.

Românii, muncitori de acasă

„Opţiunea muncii de acasă devine un element hotărâtor în alegerea următoarei destinaţii de carieră pentru trei sferturi dintre salariaţii români”, conform studiului EY România ”Munca în noile condiţii”, desfăşurat în perioada iunie – iulie 2021. Acest efort statistici a implicat sondarea opiniilor a 542 de angajaţi români din diverse sectoare de activitate.

Analiza autohtonă vine în completarea studiului EY Global intitulat Work Reimagined, publicat în urmă cu ceva timp. Acela ajunsese la concluzia că peste jumătate dintre salariații de la nivel mondial și-ar da demisia dacă nu li se oferă posibilitatea de telemuncă, fie și post-pandemie.

„Discuţiile avute în spaţiul public, dar şi în cadrul specific fiecărei companii, arată că întrebarea despre viitorul muncii s-a mutat de la „Când ne întoarcem la birou?” spre „Care este noua definiţie a muncii eficace?”. În contextul în care angajaţii care lucrează de acasă consideră că obţin aceleaşi rezultate ca cele de la birou, noua provocare pentru angajatori devine aceea de a netezi acest drum prin oferirea de sprijin administrativ şi identificarea momentelor optime de reunire organizaţională necesare păstrării liantului cultural”, spune Horaţiu Cocheci, director, People Advisory Services, EY România.

Studiul ajuns acum online mai atrage atenția asupra unui aspect important, schimbarea paradigmei din prisma angajatorilor. EY România atrage atenția asupra faptul că munca de acasă nu era o metodă de lucru utilizată în România în perioada care a precedat pandemia, fiind privită cu neîncredere de companii. Ca referință, 48% dintre respondenţi nu utilizaseră niciodată telemunca în relaţiile profesionale.

Cea mai mare provocare pentru salariaţii care au lucrat de acasă a fost gestionarea programului de lucru şi a orelor efectiv lucrate. Nu de alta, dar 38% dintre participanţii la studiu au declarat că au lucrat mai multe ore în perioada pandemiei, în timp ce 54% şi-au modificat orarul clasic de lucru în diferite forme.

Chiar și așa, 68% dintre respondenţi consideră că facilităţile avute în perioada derulării activităţii de acasă au fost suficiente. În privinţa realizării sarcinilor de serviciu, 73% dintre cei intervievaţi sunt încrezători şi foarte încrezători că sarcinile primite au fost îndeplinite la nivelul solicitat de către angajatori.

„Pentru a asigura sustenabilitatea noii realităţi, este de datoria companiilor să înlăture munca în exces, compensatorie, necesară la începutul crizei sanitare pentru atingerea rezultatelor dorite. Investiţiile în tehnologii relevante şi în rescrierea proceselor vor menţine gradul de încredere al angajaţilor în activităţile proprii, în timp ce, în paralel, vor elimina orele suplimentare lucrate”, afirmă Horaţiu Cocheci, director, People Advisory Services, EY România.

La capitolul beneficii, eliminarea costurilor de transport se situează pe primul loc şi este menţionată de 23% dintre respondenţi, în timp ce 16% şi, respectiv, 14% dintre participanţi declară că au identificat modalităţi mai eficiente de derulare a activităţii şi că s-au concentrat mai bine de acasă. În final, 49% dintre respondenţi declară că doresc să lucreze de acasă câteva zile pe săptămână, în timp ce 21% îşi doresc să facă acest lucru mereu.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele