10 sept. 2021 | 09:30

Românii, băgați în sărăcie de scumpirile la gaz și curent: câte familii nu-și mai pot plăti facturile și riscă deconectarea

ACTUALITATE
Românii, băgați în sărăcie de scumpirile la gaz și curent: câte familii nu-și mai pot plăti facturile și riscă deconectarea

Într-o perioadă în care în fiecare zi par să ajungă online informații despre scumpiri la gaze naturale și energie electrică, au început deja să se vadă consecințele acestei realități îngrijorătoare pentru români.

Institutul Național de Statistică a atras atenția, în cea mai recentă analiză, asupra situației financiare a românilor, în contextul majorării facturilor la energie. Prețurile sunt din ce în ce mai mari, iar trendul se anunță în continuare ca fiind unul trist. În mod evident, un număr foarte mare de români nu mai au cum să-și plătească facturile și așteaptă deconectarea.

familii1 gaz curent facturi

Câți români nu-și pot plăti utilitățile

Cei de la Hotnews au atras atenția asupra cazului Mariei Asiminei, dar peste un milion de familii se află la ora actuală în situația de a nu-și mai putea plăti facturile la gaz și energie electrică. Maria Asiminei lucra, până să înceapă pandemia, la două firme cu contracte part-time. În 2020, firmele au trecut la muncă remote și nu a mai fost nevoie de serviciile ei și a ajuns șomeră. Acum, așteaptă momentul în care furnizorul ei de electricitate îi va tăia curentul, întrucât n-a mai plătit ultimele facturi că nu avea din ce.

În această nouă realitate a românilor, cea guvernată de liberalizarea pieței la energie, INS asociază niște cifre clare sărăciei din România. La momentul de față, peste un milion de familii nu-și permit plata facturilor la gaz și, tot un milion, se află în imposibilitate de plată la curent electric.

Revenind la situația Mariei Asiminei, în septembrie, ea a primit o factură de curent de peste 500 de lei. Era, de fapt, o regularizare, facturile medii fiind de vreo 60-80 de lei. ”Pe card, mai am 284 de lei, că m-am uitat aseară. De unde să achit banii ăștia?!, se întreabă ea. Maria este femeie singură, cu doi copii. Fostul soț nu achită pensie alimentară, iar ea nu are bani de avocați ca să deschidă un proces.” Partea bună este că, deși stă în chirie, proprietarul a înțeles-o și nu o presează financiar.

În mod regreatabil însă, cazul de mai sus este departe de a fi singular în România. Aproape un sfert din familii (24,5%) au prezentat restanţe repetate la utilități, conform INS. Aproape de fiecare dată, acestea sunt cauzate de situaţia financiară nesatisfăcătoare sau insuficientă. Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică ṣi întreţinerea locuinţei (54,4% din familiile cu restanţe fiecare).

După statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că familiile de şomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 65,2%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii, mai arată INS. Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul familiilor cu copii (27,0%) şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (34,8%). În graficul de mai jos se poate vedea situația din mediul rural, unde realitatea este una și mai îngrijorătoare.

rural facturi

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele