România trece printr-o caniculă costisitoare, iar factura de curent este prima care a explodat

România trece printr-o caniculă costisitoare, iar factura de curent este prima care a explodat

Pe lângă un val masiv de inundații în multe colțuri ale României, țara noastră se confruntă de aproximativ o săptămână cu o caniculă agresivă. Aceasta a dus la cel mai mare consum de energie electrică din ultimii 20 de ani.

Când ne confruntăm cu o caniculă agresivă precum cea de vineri, 25 iunie, foarte mulți români optează să meargă la plajă, la mare, la ștrand sau la piscină. Și mai mulți, însă, ajung să se ferească de căldură în confortul căminului sau în mall. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză consumul masiv de energie electrică. Nu te-ai fi așteptat însă la un record de consum.

În contextul valului de caniculă care a afectat România, vineri, 25 iunie, s-a înregistrat cel mai mare consum de energie electrică în sezonul verii, din ultimii 20 de ani, a anunțat Transelectrica, transportatorul naţional de energie.

Conform datelor dintr-un comunicat transmis luni de Transelectrica și citat de News.ro, în contextul valului de caniculă care a afectat întreaga ţară la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 25 iunie 2021, la nivelul Sistemului Electroenergetic Naţional s-a înregistrat cel mai mare consum de energie electrică din sezonul verii, de la începutul anilor 2000.

Ca referință, valoarea instantanee maximă atinsă a fost de 8.434 MW, la ora 12:48, valoarea medie orara a fost de 8.349 MW, în intervalul 13-14, iar consumul mediu al zilei a fost de 7.298 MW, a precizat compania.

În cazul în care mai aveai nevoie de încă un argument legat impactul încălzirii globale, poți arunca o privire pe o altă statistică din același spectru. Precedentul record a fost atins în vara anului 2019, 2 iulie, când s-a înregistrat o medie orară de 8.335 MW, în intervalul 13-14, respectiv o medie a consumului din întreaga zi de 7.287 MW, arată datele Transelectrica.

„Reţeaua Electrică de Transport gestionatã de Transelectrica este operatã la parametri optimi pentru asigurarea continuităţii în alimentare cu energie electricã, în condiţii meteorologice de căldură extremă”, se mai arată în comunicatul companiei. Este important de reținut că 7 județe din vestul țării au fost sub cod roșu de caniculă între 24 și 25 iunie cu temperaturi între 39 și 41 de grade.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: