România, o țară de șomeri: topul localităților cu cea mai mare rată de șomaj din România

România, o țară de șomeri: topul localităților cu cea mai mare rată de șomaj din România

Am tot auzit în ultimul an că pandemia a lăsat foarte mulți oameni fără un loc de muncă. Acum, vedem și niște cifre clare asociate acestui trend îngrijorător.

În mod oficial, când vine vorba de șomeri, România stă foarte bine. Conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii în decembrie 2020, doar 3,8% este rata de șomaj la nivel național. Din păcate, în afara orașelor mari, situația este una semnificativ mai dramatică.

Există multe localități unde șomajul trece de 20%. Într-un caz extrem, localitatea Catane din județul Dolj, șomajul a trecut de 40% la finele lunii decembrie, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică și confirmate de Ministerul Muncii, la solicitarea HotNews.

În nu mai puțin de 1045 de sate și orașe din România, rata șomajului este semnificativ mai mare decât media națională. În peste 180 de localități discutăm de un șomaj de peste 10%.

ANOFM a făcut publică lista cu numărul de șomeri din fiecare localitate din țară. Astfel, putem vedea lista cu populația în vârstă de muncă (15-65 de ani) din orașele, satele și comunele românești. Un pic eronat este faptul că, lista Statisticii se referă la populația după domiciliu, care îi include și pe cei care sunt plecați la muncă în străinătate. Prin urmare, rata șomajului calculată de noi poate fi chiar mai ridicată acolo unde exodul este mai mare (se împarte numărul de șomeri la populația de referință. Dacă populația scade, rata șomajului urcă).

Datele referitoare la șomajul dintr-o țară, județ sau localitate sunt foarte importante, cu consecințe economice pe termen lung. Pe baza lor se iau decizii de politică economică la nivel guvernamental, dar și de protecție socială. În lista de mai jos, poți vedea un top 50 cu localitățile din România în care șomajul a atins un prag îngrijorător. Dintr-un punct de vedere, acestea sunt regiunile cele mai lovite de efectele economice ale pandemiei.

top localitati somaj romaniaDincolo de datele de mai sus, conform statisticilor oficiale ale ANOFM, șomajul la finele lunii decembrie a fost de 3,38% la nivelul Românie, cu 0,41% mai mult decât în decembrie 2019. Numărul total de șomeri a fost de 296.051 de persoane, în creștere cu 5.375 față de luna anterioară. Dintre ei, 100.740 au fost şomeri indemnizaţi şi 195.311 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 4.837 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 538 persoane faţă de luna precedentă. Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor (65,97%) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,03 pp.

Defalcați pe proveniență, 99.031 şomeri provin din mediul urban şi 197.020 şomeri provin din mediul rural. În Capitală, șomajul este între 0,5% în sectorul 1 și 0,85% în sectorul 4.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: