Anunțul care afectează toată economia: ce se întâmplă cu șomajul tehnic, IMM Invest și amânarea ratelor în 2021

Anunțul care afectează toată economia: ce se întâmplă cu șomajul tehnic, IMM Invest și amânarea ratelor în 2021

În contextul în care pandemia nu pare să se încheie prea curând, foarte mulți oameni de afaceri sunt curioși ce măsuri economice vor fi implementate de Guvern în 2021.

Plata șomajului tehnic de către stat, programul IMM Invest de garantare a împrumuturilor sau amânarea plății ratelor au fost inițiative lăudabile din partea Guvernului Orban. Din păcate, au funcționat doar pentru câteva luni, iar aplicabilitatea lor în 2021 nu fost foarte clară, până acum.

Într-o intervenție televizată la B1 TV, Florin Cîțu a răspuns mai multor întrebări legate de formele de ajutor social care vor fi disponibile în 2021. În particular, reporterul a vrut să afle ce se va întâmpla anul viitor cu șomajul tehnic, IMM Invest sau posibilitatea amânării platelor. Din câte se pare, acestea vor continua, dar s-ar putea să ia o altă formă.

„Măsura şomajului tehnic a funcţionat, durează până la finalul anului, nu a fost niciodată oprită anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care… sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate în urma acestei crize de sănătate şi dacă a fost închis un anumit sector sau o anumită zonă, acestea au beneficiat de şomaj tehnic.

Să nu uităm că este o măsură care va rămâne, zic eu, şi după această criză, acea măsură a muncii flexibile. Sunt măsuri pentru a susţine forţa de muncă care funcţionează. Pe partea cealaltă, de susţinere a investiţiilor, IMM Invest continuă şi anul viitor. Plafonul este epuizat până la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci încă nu s-a epuizat, deci aceste măsuri continuă şi sunt măsurile care au ajutat la creşterea economică în această perioadă”, a declarat Florin Cîţu luni seară la postul B1 TV, conform agenției News.ro.

Întrebat în mod particular de situația dezastruoasă din HoReCa, unul dintre sectoarele lovite cel mai grav de pandemie, Cîțu a oferit explicații și pe marginea acestui subiect, revenind la IMM Invest.

„Până acum, pentru domeniul HoReCa s-a eliminat plata impozitului specific, până la finalul anului. Au fost şi alte măsuri. IMM Invest a fost o măsură care a ajutat foarte mult acest sector şi ajută exact angajatorii, pentru că sunt bani pentru capital de lucru sau investiţii, capital de lucru din care pot să plătească tot felul de facturi, dar în acest moment, aşa cum a anunţat premierul, se lucrează la o măsură, la un ajutor de stat care trebuie, bineînţeles, aprobat de Comisia Europeană, un ajutor de stat care va susţine o parte din pierderea cifrei de afaceri în 2020 din cauza crizei de coronavirus. Sunt măsuri care au fost targetate pe acest sector, acum au fost nişte măsuri, dacă este nevoie discutăm de a susţine parte din pierderi ale cifrei de afaceri”, a declarat Cîţu.

În ceea ce privește amânarea plății ratelor, în mod previzibil, situația este un mai complexă. Având în vedere că discutăm de un subiect care ține mai mult de bănci, decât de guvern, la acest aspect se mai lucrează o perioadă.

„Sunt discuţii mai complexe pentru că aici depindem şi de nişte decizii pe care trebuie să la ia Banca Naţională, de decizii ale Agenţiei care supervizează piaţa bancară în Uniunea Europeană, trebuie să vedem costurile şi dacă şi cât din acestea, ca şi în cazul creditelor ipotecare, vor fi susţinute şi de către stat. Deci este o discuţie mai complicată. Dar este clară intenţia noastră şi am găsit şi de partea cealaltă deschidere, atât din partea BNR cât şi a sistemului financiar bancar, aşa cum am găsit soluţia care s-a aplicat celor afectaţi de coronavirus, aşa vom găsi în continuare soluții, dar le vom prezenta în următoarele săptămâni”, a mai declarat Cîţu.

„Toate vor fi prelungite, IMM Invest, şomajul tehnic, ajutorul pentru părinţi. Poate nu vor avea aceeaşi formă”, a concluzionat ministrul Finanțelor.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI