Robotul care a făcut viața medicilor mai ușoară în pandemie, o minune a tehnologiei

Robotul care a făcut viața medicilor mai ușoară în pandemie, o minune a tehnologiei

Avansul tehnologic a jucat un rol foarte important în combaterea pandemiei de Covid-19 în diverse colțuri ale mapamondului, de la o dezvoltarea mai rapidă a unui vaccin, până la utilizarea de roboți pentru a oferi asistență medicală.

Printre roboții care au făcut mai ușoară viața angajaților din domeniul medical se numără și Grace, creația din imaginea de mai sus. Aceasta vine de la aceeași echipă din Hong Kong care, în ultimii ani, a făcut valuri la nivel global prin intermediul umanoidului Sofia.

Încă din start, Grace a fost gândită ca un ajutor în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Printre atuurile sale, acest robot este capabil să ofere ajutor vârstnicilor și celor aflați în izolare. Îmbrăcată într-o haină de culoare albastră ce aduce aminte de echipamentul unei asistente medicale, robotul are totuși câteva trăsături asiatice. Părul este brunet, iar o parte importantă din tehnologia inclusă la interior se poate vedea la baza gătului.

După cum se poate vedea în poza de intro, are mai multe camere, dar cea mai importantă este cea termică. Aceea poate fi folosită pentru a lua temperatura unui pacient, dar și pentru a-i măsura timpul de reacție. Utilizează un algoritm avansat de inteligență artificială pentru a diagnostica un pacient și este capabilă să vorbească engleză, mandarină și cantoneză.

”Pot vizita oamenii și le pot lumina ziua prin stimuli sociali, dar pot ține și ședințe de terapie, să fac măsurători și să ajut furnizorii de servicii medicale”, a declarat Grace pentru Reuters, în timp ce stătea alături de ”sora” ei Sophia, în centrul de dezvoltare al Hanson Robotics din Hong Kong.

Fondatorul companiei este foarte mândru de acest proiect și a spus că similaritățile dintre Grace și o asistentă medicală, combinate cu abilitățile robotului de interacțiune socială, vor facilita reducerea presiunii pe personalul din prima linie în lupta anti-Covid, dar și după încheierea pandemiei.

grace robot covid

Citește și: