Robotul artist care stă și ”se gândește”, înainte să miște pensula: cum face concurență pictorilor

Robotul artist care stă și ”se gândește”, înainte să miște pensula: cum face concurență  pictorilor

Roboții încep să fie din ce în ce mai talentați când vine vorba abilități artistice. Existau deja probleme în a face distincția între un om și o inteligență artificială cu aceleași afinități artistice, dar s-ar putea ca diferența să devină imposibilă.

În ultimii ani, am atras atenția de mai multe ori asupra roboților care fac o treabă foarte bună când vine vorba de pictură. Mulți dintre ei însă erau foarte buni la reproduceri, erau un fel de imprimante mai pretențioase. În momentul în care a fost însă introdusă în ecuație inteligența artificială, creațiile originale au devenit din ce în ce mai remarcabile. Erai convins că au ieșit din mâna unui om.

Cel mai nou robot cu o înclinație către pictură vine din Japonia și este rezultatul colaborării dintre IBM Japan, Universitatea din Tokyo și Yamaha Motors. Printre particularitățile care fac acest robot diferit de precursorii săi se numără talentul său de a lucra pe canvas cu mișcări de pensulă cât se poate de naturale.

Pe lângă faptul că această inteligență artificială își poate inventa de la zero viitoarele tablouri, partea fascinantă este că are o personalitate artistică, niște înclinații care i-au fost programate. În memoria robotului, există niște valori care au fost definite pentru a servi ca un fel de ghid pentru creațiile viitoare. Dincolo de acelea, însă, fiecare lucrare în parte poate fi orientată într-o direcție sau alta prin instrucțiuni suplimentare de programare.

De exemplu, dacă îi bați în cuie un maxim de 30 de mișcări de pensulă, rezultatul va fi unul mai abstract. Dacă sari la 300 de mișcări programate, tabloul final va fi unul semnificativ mai realistic.

În forma sa actuală, robotul poate lucra cu vopseluri pe bază de apă, dar și cu acrilic. Independent, poate amesteca culorile între ele și, eventual, poate adăuga apă pentru diluție. La momentul de față, dezvoltatorii lucrează la un sistem care să-i permite robotului să ”vadă” în timp real întregul proiect la care lucrează, dintr-o perspectivă de ansamblu.

Intitulată AI Painting Project, această creație robotizată va fi afișată la SXSW 2021, evenimentul virtual pe care îl poți vedea și tu începând cu 16 martie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: