11 sept. 2019 | 08:14

Frica de automatizare: câți oameni cred că-și vor pierde jobul în fața unui robot

ACTUALITATE
Frica de automatizare: câți oameni cred că-și vor pierde jobul în fața unui robot

Piața de muncă a început să sufere schimbări majore și foarte mulți oameni au rămas fără un loc de muncă din cauza automatizării, iar trendul abia a început.

Un studiu a încercat să afle cât de mare este riscul automatizării unui număr mare de joburi, pornind de la opinia celor care le execută. Concluziie sunt îngrijorătoare, având în vedere că mai mult de jumătate dintre muncitori sunt de părere că ar putea fi înlocuiți cu un robot. În cel mai optimist caz, unii sunt de părere că locurile lor de muncă vor fi schimbate semnificativ sau vor dispărea complet, în următorii zece ani.

Sondajul a fost realizat de PwC (Price Waterhouse Cooper) și scoate la iveală o serie de alte date interesante. De exemplu, mulți angajați sunt de părere că angajatorii ar trebui să-i ajute într-o formă sau alta să dobândească abilități digitale, pentru a se pregăti pentru viitor.

Punctual, 61% dintre cei chestionați consideră că impactul tehnologiei asupra muncii lor de zi cu zi este pozitiv, iar 77% sunt dispuși să învețe noi abilități, cu scopul de a se pregăti pentru alte profesii. Cei mai optimiști vizavi de schimbările din viitor sunt tinerii. 69% dintre tinerii între 18 și 34 de ani sunt optimiști cu privire la impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă, comparativ cu 59% dintre persoanele între 35 și 54 de ani și 50% dintre cei peste 55 de ani.

„În Europa Centrală și de Est vedem că oamenii sunt din ce în ce mai conștienți că tehnologia și automatizarea vor schimba semnificativ piața forței de muncă și că locurile lor de muncă vor fi afectate. PwC s-a angajat într-o inițiativă ambițioasă de perfecționare digitală în Europa Centrală și de Est, nu doar pentru profesioniștii PwC, ci și pentru clienți și pentru a promova această problemă importantă la nivel regional”, a declarat Nick Kós, CEO al PwC Europa Centrală și de Est.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, sondajul a fost realizat pe aproximativ 22.000 de adulți din 11 țări. Lista include Australia, China, Franța, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA. Această analiză este o continuare a unui alt studiu realizat de PWC care arată că 30% dintre locurile de muncă actuale sunt expuse riscului de automatizare până la mijlocul anilor 2030. În același timp, PwC Global CEO Survey 2019 arată că disponibilitatea competențelor este o preocupare majoră pentru 79% dintre directorii generali.

„Tehnologia va contribui la dispariția unor locuri de muncă și, în același timp, la crearea unora noi care vor avea nevoie de competențe digitale sporite. Transformarea economiei și a pieței muncii datorită tehnologiei va afecta atât angajații, cât și angajatorii. Din acest motiv, companiile și autoritățile trebuie să arate deschidere, să se adapteze schimbărilor și, bineînțeles, să investească în educație și formare profesională pentru a obține cât mai multe beneficii din acest proces”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele