Rivalul Tesla care vrea să facă uitate modelele americanilor: cu ce se laudă Xpeng

Rivalul Tesla care vrea să facă uitate modelele americanilor: cu ce se laudă Xpeng

Tesla are un rival pe măsură pe piața din China. Compania se numește Xpeng și tocmai ce a lansat un model care poate pune probleme constructorului american.

Tesla e un nume uriaș în industria mașinilor electrice și nimeni nu poate contesta asta. Doar că, între timp, tehnologiile au evoluat, au devenit mai accesibile și mulți alți producători își permit să ducă prețurile mai jos și să ofere cam aceleași tehnologii pe modelele lor.

E și cazul chinezilor de la Xpeng. Compania a lansat recent un sedan electric mult mai ieftin decât Tesla Model 3, cu care caută să se împună pe piața chineză. E vorba de modelul P5, care va veni în șase versiuni.

Xpeng, rivalul Tesla în China

Producătorul auto Xpeng a dezvăluit prețul de vânzare pentru noul său Sedan electric. E cu peste o treime mai mic decât cel al Tesla Model 3. Vor fi scoase la vânzare 6 versiuni ale viitorului său model P5 , acestea urmând să aibă un preț de vânzare situat între 160.000 de yuani (24.670 de dolari) și 230.000 de yuani (38.550 de dolari) după subvenții.

Prin comparație, pe piața chineză, un Model 3 al Tesla are un preț, după subvenții, de 52.400 de dolari.

Pentru Tesla există motive de îngrijorare. China e cea mai mare piață auto a lumii și, pe cale de consecință, și vânzările de electrice merg extrem de bine. Cererea a crescut vertiginos în ultimii ani, mai ales că Guvernul de la Beijing oferă subvenții generoase pentru cei care vor să-și cumpere mașini nepoluante.

Aproximativ 20% din veniturile totale ale Tesla din 2020 au fost înregistrare în China. 2021 s-ar putea să fie diferit, pentru că americanii se confruntă cu o concurență tot mai acerbă din partea unor rivali locali ca Nio, Li Auto și Xpeng.

Ce promite Xpeng

Pentru sedanul electric P5, Xpeng promite, între altele, 32 de senzori de percepție printre care 13 camere de luat vederi de rezoluție înaltă care completează tehnologia LiDAR ce permite scanarea și cartografierea mediului înconjurător cu ajutorul unor raze laser.

P5 are o viteză maximă de aproape 170 de kilometri pe oră și poate accelera de la 0 la 100 de kilometri pe oră în 7,5 secunde. Sedanul celor de la Xpeng are o autonomie de 460 de kilometri, aceasta crescând la 600 de kilometri în cazul modelelor mai scumpe.

Xpeng în schimb a livrat 30.738 de vehicule între lunile ianuarie și iunie, o creștere de 459% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Compania chineză a înregistrat de asemenea un număr record de vânzări în iunie, livrând 6.565 de vehicule.