15 oct. 2021 | 11:35

REVIEW: Infinite, un thriller SF plin de efecte vizuale bune și clișee deranjante

ACTUALITATE
REVIEW: Infinite, un thriller SF plin de efecte vizuale bune și clișee deranjante

„Infinite” este un thriller de acțiune științifico-fantastic din 2021, regizat de Antoine Fuqua. Ian Shorr a scris scenariul pe baza unei povești a lui Todd Stein, care, la rândul său, a adaptat romanul din 2009 al lui D. Eric Maikranz, “The Reincarnationist Papers”. Filmul îi are în rolurile principale pe Mark Wahlberg, Chiwetel Ejiofor, Sophie Cookson, Jason Mantzoukas, Rupert Friend, Toby Jones și Dylan O’Brien.

Încă de la început, Infinite se simte ca un throwback la filmele de acțiune de la sfârșitul anilor ’90, în care un protagonist a fost aruncat într-o lume hi-tech, pentru a salva lumea. Acest teren a fost deja testat de mai multe francize, cum ar fi Batman, Keanu Reeves în trilogia Matrix, dar și Denzel Washington în Virtuosity. De data aceasta, Mark Wahlberg își aduce contribuția prin includerea clasei muncitoare într-o poveste a războinicilor reîncarnați și o bătălie pentru soarta lumii.

În 1985, în Mexic, agentul Heinrich Treadway este fugărit de autorități și de un străin pe nume Bathurst. Heinrich și asociații săi, Abel și Leona, vorbesc despre „oul”, pe care Heinrich l-a furat de la Bathurst. Știind că nu va supraviețui, Heinrich îi amintește lui Abel să „privească înăuntru”, înainte de a sări de pe un pod, în mașina sa. În timp ce fuge, Treadway urmărește neputincios cum sosește Bathurst și îi ucide pe Abel și Leona.

În 2020, Evan McCauley, care era în 1985 Heinrich Treadway (da, știu că sună ciudat), suferă de schizofrenie. Din cauza diagnosticului și a comportamentului violent, Evan nu este în stare să-și găsească de lucru. În efortul său de a-și plăti medicamentele, Evan falsifică o katana pentru un gangster local, în ciuda faptului că nu are experiență cu asemenea arme albe. Evan este, mai târziu, arestat.

Evan este interogat de un bărbat, fără să știe că este Bathurst. Pentru că acesta și-a schimbat corpul, adică s-a reîncarnat. Bathurst începe să se refere la Evan drept Heinrich și susține că se cunosc de secole. Când Bathurst îl face pe Evan să-și amintească lucrurile despre viața sa trecută, Evan este salvat de Nora Brightman care îl duce într-o organizație cu care este asociată. Există aproximativ 500 de indivizi în lume care își pot aminti toată viața lor trecută, cunoscuți sub numele de “Infiniți”.

„Infinite” nu e ce te așteptai de la un film SF despre reîncarnare

Două facțiuni opuse s-au dezvoltat printre Infiniți: Credincioșii și Nihiliștii. Credincioșii, cum ar fi Nora, cred că amintirea vieților trecute este un dar oferit de o putere superioară, pentru a face lumea mai bună. Nihiliștii ca Bathurst îl consideră un blestem. Ei cred că Infiniții sunt condamnați să asiste la autodistrugerea umanității. Vor să se elibereze de acest blestem și să extermine toată viața de pe Pământ.

Ambele facțiuni cred că Evan este reîncarnarea lui Treadway. Ascunsă în memoria vieții sale trecute se află locația Oului, dispozitivul care a fost creat pentru a pune capăt lumii întregi. Credincioșii trebuie să-și recupereze memoria și să-și securizeze oul, înainte ca Bathurst să-l prindă pe Evan și să-l tortureze.

Infiniții încep să-și amintească lucruri din viața trecută când sunt tineri. În adolescență, ei își amintesc totul. Acesta este motivul pentru care Evan a fost diagnosticat cu schizofrenie. În ciuda progresului lui, Evan se străduiește să recâștige amintirile lui Treadway, care s-au dovedit a fi rezultatul traumei suferite în urma unor accidente mai devreme în viață. Într-un final, Evan își dezvăluie amintirile.

Treadway a fost ucis de Bathurst anterior, nu după mult timp după Abel și Leona. Credincioșii i-au recuperat corpul și l-au dus înapoi la Hub, unde este ținut într-o cameră. Evan își amintește că și-a deschis stomacul și a pus oul înăuntru (“Look inside”). Bathurst era un camarad al lui Treadway. Au petrecut secole luptând unul lângă celălalt. Cu toate acestea, Bathurst a fost dezamăgit de misiunea Credincioșilor și a început să încerce să pună capăt reîncarnării. Oul este motivul acestei confruntări dintre cei doi. Când este activat, acesta atacă ADN-ul ființelor vii și va distruge viața pe Pământ.

După o luptă corp la corp cu Bathurst, Evan reușește să oprească numărătoarea inversă pentru lichidarea umanității. Îl împușcă pe Bathurst cu un Dethroner, ceea ce asigură că Bathurst nu va renaște.

Ani mai târziu, Nora și Abel renasc și se întâlnesc la “Început”. Evan renaște în Jakarta, Indonezia. Artizan, acum mai în vârstă, îl vizitează și îi oferă o katana tânărului Evan, care își recapătă imediat amintirile după ce îl recunoaște.

Sună ca o poveste SF autentică: eroii, antagoniștii, reîncarnare, încercarea opririi sfârșitului lumii. „Infinite” combină elemente din „The Old Guard” și „The Matrix”, cu un strop din „The Fifth Element”. Din păcate, pelicula este departe de lucrările din care e inspirată. În loc să fie un film SF cu adevărat impresionant, filmul se bazează pe efecte vizuale de calitate și cam atât. Deși premisa e interesantă, o viziune originală asupra reîncarnării, putea fi exploatată mai mult și mai inteligent. De asemenea, dacă accentul se punea pe dezvoltarea personajelor cât de mult au fost scoase în evidență efectele CGI, filmul era mult mai reușit.

În timp ce povestea este formată dintr-o grămadă de clișee, regizorul Antoine Fuqua (“Training Day”, „The Equalizer”) se asigură că secvențele de acțiune sunt atât palpitante, cât și ridicole. Adică, e de-a dreptul penibil să-l vezi pe Wahlberg fluturând o sabie în jur. Din moment ce fiecare film are nevoie de mize, presupun că putem accepta premisa supremă a filmului conform căreia Wahlberg și colegii săi Credincioși sunt ultima linie de apărare dintr-o anihilare globală condusă de Nihiliști. Este interesant, într-adevăr, să-l vezi pe Wahlberg escaladând un munte călare pe o motocicletă și aterizând pe aripa unui avion – o cascadorie demnă de „Fast & Furios”. Dar unde e interpretarea actoricească… ? Unde sunt relațiile dintre personaje… unde e actoria, până la urmă?

Infinite este un film haotic. Plin de clișee, este suficient de familiar, deloc original, dar poate pentru unii, distractiv. Cu toate acestea, poți să te lași dus de val un pic în ceea ce privește povestea și s-o savurezi. Wahlberg încearcă să salveze filmul, dar de cele mai multe ori cade în ridicol. Poate sunt eu prea exigentă, dar la asemenea actori, ai pretenții mai mari de atât.

Adică, dacă reîncarnarea ar fi reală și ai putea să îți păstrezi cumva amintirile de-a lungul vieții, ai experimenta o versiune a nemuririi. Corpul tău nu ar trăi veșnic, dar conștiința ta, da. Acumulezi milenii de experiențe, în timp ce trebuie să o iei de la capăt de fiecare dată, văzând existența dintr-o perspectivă diferită de fiecare dată. Deoarece nu ar fi ușor să ne menținem bogăția, cu atât mai puțin statutul, cunoașterea ar fi principalul avantaj. Ar exista oportunități nesfârșite de a învăța limbi străine, meșteșuguri, sporturi, ai putea să studiezi știință, filozofie și artă, să te perfecționezi în hedonism și asceză și să iei în considerare natura umanității.

Sau ai putea folosi acele vieți pentru a învăța cum să deviezi gloanțele cu o sabie samurai. Asta a făcut personajul lui Mark Wahlberg în noul film Infinite. Și lucrul cu adevărat înfricoșător al acestei abilități este că nu arată deloc grozav.