Avertisment de la FMI: de ce se vor resimți efectele pandemiei zeci de ani de acum încolo

Avertisment de la FMI: de ce se vor resimți efectele pandemiei zeci de ani de acum încolo

FMI a realizat un amplu raport legat de consecințele pe termen mediu ale pandemiei de coronavirus. Veștile, evident, nu-s dintre cele mai bune. Dar câteva previziuni pot fi citite și într-o notă optimistă.

Anul 2020 e, de departe, unul dintre cei mai proști ani ai istoriei contemporane. Și asta nu o spune doar meme-urile de pe Facebook, ci și analiștii economici. Pandemia de coronavirus va lăsa urme: adânci pentru unii, mai puțin adânci pentru alții, dar cu siguranță vizibile pentru toată lumea.

Impactul economic este, de fapt, doar începutul, după cum atrage atenția FMI. Pentru că ce contează cu adevărat e ritmul de recuperare.  Specialiștii susțin că această contracție economică se va încheia pe măsură ce pandemia se va retrage.

Dar istoria a arătat în repetate rânduri că efectele economice pe termen lung ar putea persista pentru zeci de ani de acum încolo.

Care-s consecințele pandemiei pe termen mediu în viziunea FMI

Raportul FMI sugerează că va urma o perioadă prelungită de dobânzi mici care ar putea dura două decenii sau chiar mai mult. Acest lucru poate fi privit într-o notă optimistă – asta înseamnă spațiu pentru a finanța stimularea economică, iar oamenii care-și păstrează joburile și salariile la același nivel rămân cu mai mulți bani în buzunar.

De aici încolo, însă, ține de guverne să gestioneze inteligent situația. Politica fiscală trebuie adaptată vremurilor. Specialiștii FMI vin cu o comparație între perioadele de război din istorie și cele de pandemie.

După cum vezi mai jos, în cazul unei pandemii, rata naturală a dobânzii are tendința de a secontracta cu aproape 1,5 puncte procentuale la 20 de ani de la producerea pandemiei. Din perspectivă, acest declin este comparabil cu cel experimentat de la mijlocul anilor ’80 și până astăzi. Ar fi nevoie de încă 20 de ani pentru ca rata naturală să revină la nivelul său inițial.

FMI notează însă și diferențele de la care se pleaacă: pandemiile trecute s-au petrecut în momente în care speranța de viață era foarte redusă comparativ cu zilele noastre.

Studiile asupra pandemiilor făcute de până acum s-au concentrat, de obicei, pe un eveniment petrecut într-o țară sau regiune, și au urmărit impactul local pe o perioadă de cel mult un deceniu. Însă în pandemia de acum, efectele vor fi resimțite global, din două motive: infecțiile cu COVID 19 sunt global rîspândite, iar astăzi, integrarea comerțului și a piețelor propagă șocul economic pe întreg globul.

Pandemie are cam același tipar, dar vremurile sunt altele

Specialiștii FMI oferă o perspectivă globală asupra consecințelor macroeconomice ale pandemiilor într-o serie de economii europene. În tabelul de mai jos sunt cele mai notabile, după cum scrie Hotnews.

Economistul șef al BT, Andrei Rădulescu, susține că raportul FMI oferă câteva direcții:

  • Nivelul redus al costurilor reale de finantare are implicatii pozitive pentru dinamica investitiilorsi pentru climatul din piata fortei de munca, fiind de asteptat o majorare a salariului real, ceea ce a inceput deja sa se intample in Statele Unite (prima economie a lumii). Aceasta evolutie este influentata si de rebalansarea raportului munca/capital (in jos), dat fiind ca incidenta crizei sanitare afecteaza mai mult factorul munca si mai putin factorul capital.
  • Conform estimarilor FMI (pe baza evolutiilor in urma pandemiilor anterioare) salariul real creste gradual, astfel incat dupa 40 de ani de la incidenta crizei sanitare este cu 10% mai ridicat.
  • Totodata, nivelul redus al costurilor reale de finantare va permite guvernelor sa diminueze datoria publica (care va creste semnificativ in 2020, prin prisma masurilor fara precedent implementate pentru contracararea crizei sanitare si impactului economic al acesteia).
  • Pe de alta parte, expertii FMI atrag atentia cu privire la cateva caracteristici ale actualei pandemii care ar putea contracara scaderea ratei reale de dobanda pe termen mediu.
  • In primul rand, rata efectiva de mortalitate este mult mai mica comparativ cu alte pandemii din trecut, iar sistemul medical este mult mai pregatit sa intervina.
  • In al doilea rand, spre deosebire de crizele sanitare anterioare, pandemia coronavirus afecteaza indeosebi persoanele in varsta, care nu mai participa pe piata fortei de munca si tind sa economiseasca mai mult fata de tineri.
  • In al treilea rand, programele fiscal-bugetare si de venituri fara precedent implementate de la declansarea pandemiei vor determina cresterea semnificativa a datoriei publice, ceea ce ar putea conduce la acumularea de presiuni pentru majorarea costurilor reale de finantare.
  • In incheierea analizei expertii FMI previzioneaza un nivel redus al costurilor reale de finantare pe termen mediu, ceea ce ofera marja ridicata de manevra pentru interventia agresiva cu politici fiscal-bugetare pentru a contracara consecintele crizei sanitare.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: