Rasismul de la Facebook, în lumina reflectoarelor: cum trebuie să fii să te angajeze Zuckerberg

Rasismul de la Facebook, în lumina reflectoarelor: cum trebuie să fii să te angajeze Zuckerberg

Facebook are o lungă tradiție în a se bate cu pumnul în piept când vine vorba de combaterea rasismul, se pare însă că aceeași filozofie nu se aplică însă în cazul angajaților.

Conform datelor obținute de Reuters, Comisia pentru Oportunități Egale la Angajare din SUA (EEOC) a început de câțiva ani o investigație a practicilor de angajare a Facebook, iar problema pare să fie una sistemică. Cu alte cuvinte, se întâmplă de mult și există o serie stufoasă de mecanisme pentru a se propaga mulți ani de acum înainte.

Atât când vine vorba de angajare, cât și de promovare, Facebook se pare că are o lungă istorie de a neglija egalitatea de șanse, independent de rasă. Este important de reținut că această realitate nu a fost însă confirmată doar de EEOC, ci și de maganagerul de program de la Facebook Oscar Veneszee Jr. și patru candidați care au acuzat compania condusă de Mark Zuckerberg de rasism.

Aparent, în cadrul celei mai mari rețele sociale, se realizează deseori evaluări subiective și se îmbrățișează stereotipuri rasiale, pentru a penaliza persoanele de culoare și de alte naționalități. Cazul a ajuns în atenția EEOC în iulie 2020, când a fost intentat de trei persoane, ca o a patra să se atașeze inițiative în decembrie 2020.

O investigație pe marginea subiectului a fost inițiată în august 2020 de către US Equal Employment Opportunity Commission, dar au fost necesare patru luni pentru adunarea dovezilor și declarațiilor de la ambele părți ale cazului.

Un detaliu care atestă partea sistemică a rasismului constă într-o serie de bonusuri de 5000 de dolari pentru angajații Facebook care recomandă persoane în perspectiva angajării. Acest mecanism încurajează aducerea în firmă a unor persoane cu trăsături similare, din același cerc de prieteni. Astfel, dezavantajul persoanelor de culoare se menține și nu face decât să se amplifice.

Doar 3,9% dintre angajații Facebook sunt african-americani. Primele dovezi de rasism în practicile de angajare ale companiei au apărut în 2017 și se pare că nu s-au remediat între timp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: