Racordarea gratuită la gaz și curent, mai aproape de realitate: ce trebuie să știi ca să nu plătești

Racordarea gratuită la gaz și curent, mai aproape de realitate: ce trebuie să știi ca să nu plătești

Indiferent dacă ți-ai construit o casă sau ți-ai cumpărat un apartament, investiția vine cu costuri semnificative pe partea de racordare la sistemul de gaze și rețeaua electrică. Pentru acele situații ANRE are o veste foarte bună.

În curând, s-ar putea să nu mai fii nevoit să plătești pentru racordare la utilități, conform unui nou comunicat ANRE. Pe marginea acestui subiect, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat miercuri un pachet de ordine privind racordarea clienților casnici la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale.

În foarte multe situații, de acum înainte, racordarea este gratuită pentru consumatorii casnici, finanțarea lucrărilor fiind asigurată de către distribuitori. Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreați de ANRE. Pe de altă parte, dacă nu este de acord, beneficiarul își poate alege operatorul economic, însă va achita el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.

Lista completă a prevederilor de racordare gratuită a clienților casnici la rețeaua electrică și la cea de gaze naturale poate fi văzut mai jos:

  • Pentru utilizatorii de tip clienți casnici, operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuție.
  • Lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare se realizează de către operatorii de distribuție concesionari în regim concurențial prin încheierea de contracte cu oricare dintre operatorii economici atestați de ANRE. Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru proiectare și execuție cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea și execuția instalației de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distribuție va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale.
  • Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare.
  • Noile dispoziții aduc beneficii și clienților casnici din ansamblurile rezidențiale, prin asigurarea faptului că dezvoltatorii au interdicția de a mai transfera către utilizatorii individuali cheltuielile cu finanțarea lucrărilor de realizare a reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora. Operatorul de distribuție preia în proprietate, cu justă despăgubire în limita eficienței, în condițiile legii, obiectivul din cadrul ansamblului rezidențial finanțat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalațiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienți finali, puse în funcțiune, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al instalațiilor de utilizare din ansamblu.
  • Cererile de racordare la sistemul de distribuție depuse la operatorul de distribuție înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noilor acte normative și pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, se soluționează în conformitate cu prevederile din legislația primară.
  • În privința racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienți finali casnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/ înființare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, astfel, autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări și din fonduri nerambursabile.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: