18 nov. 2021 | 18:55

Rabla pentru electrocasnice, noutăți: ce trebuie să știi, dacă-ți dorești un voucher

ACTUALITATE
Rabla pentru electrocasnice, noutăți: ce trebuie să știi, dacă-ți dorești un voucher

Românii care visează la un voucher Rabla pentru electrocasnice, ediția din decembrie, trebuie să știe că autoritățile schimbă regulile.

„În luna decembrie vom avea o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice din fondul care ne-a rămas la dispoziţie, de 34 de milioane de lei, va finanţa o nouă sesiune, practic în aceleaşi condiţii, de înscriere în program, de creare a contului pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune şi de bifare a acelor aparate electrocasnice care sunt de interes pentru cetăţeni”, a afirmat la începutul lunii noiembrie ministrul interimar al Mediului.

De curând, a fost publicat un ordin al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care schimbă regulile programului mult așteptat de români. Este vorba despre Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.089/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1083 din 11 noiembrie 2021.

Care sunt noile reguli

Printre altele, se introduc noi clase pentru televizoare. Mai exact, românii trebuie să știe că, în privința televizoarelor, se modifică clasa energetică de la E, cât este în prezent, până la clasa G.

De asemenea, apar schimbări și în privința unei prevederi privind caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor. Concret, trebuie să știi că „voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”.

Lista echipamentelor eligibile pentru Rabla pentru electrocasnice și voucherele aferente fiecăruia dintre ele:

-400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
-400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
-400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AĂĂ;
-400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
-400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
-400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin AĂĂ;
-200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
-500 de lei pentru laptopuri;
-300 de lei pentru tablete.

Nu uita că, pentru a beneficia de un nou produs electrocasnic, trebuie să dai la schimb produsul uzat, care se încadrează în aceeași categorie.