Probleme pentru România: cea mai recentă decizie a Comisiei Europene

Probleme pentru România: cea mai recentă decizie a Comisiei Europene

Comisia Europeană a decis să trimită o scrisoare suplimentară României, considerând că normele naționale privind gestionarea drepturilor asupra operelor muzicale contravin normelor UE privind drepturile de autor.

Comisia a deschis procedura de constatare a încălcării dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere către autoritățile române în decembrie 2017, când a contestat utilizarea gestiunii colective obligatorii pentru comunicarea publică a operelor muzicale.

”Legislația românească se abate de la prevederile Directivei 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională și Directivei (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piața unică digitală”, transmite Executivul UE.

Tot atunci, Comisia a trimis România și alte trei state membre în fața Curții de Justiție a UE, din cauză că nu au notificat la timp transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Legislația trebuie modificată

Cu toate acestea, România și-a modificat legislația în ianuarie 2019 pentru a prevedea acordarea de licențe colective cu efect extins. De altfel, comisia consideră că această modificare nu rezolvă în totalitate situația identificată inițial.

Comisia consideră că această modificare nu abordează pe deplin încălcarea dreptului UE identificată inițial. În plus, noile norme nu sunt conforme cu articolul 12 din Directiva (UE) 2019/790, care armonizează condițiile în care statele membre pot prevedea mecanisme de acordare de licențe colective cu efect extins”, arată Comisia.

Autoritățile române au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor invocate de Comisie. În caz contrar, aceasta poate decide să trimită un aviz motivat, reprezentând a doua etapă în cadrul procedurii de infringement.

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

Citește și: