28 oct. 2021 | 15:55

Comisia Europeană a publicat cel mai așteptat raport privind energia: ce se întâmplă, de fapt

ACTUALITATE
Comisia Europeană a publicat cel mai așteptat raport privind energia: ce se întâmplă, de fapt

Comisia Europeană tocmai a publicat cel mai recent raport privind utilizarea resurselor de energie din cadrul Uniunii Europene. Documentul este de o importanță incontestabilă, în contextul în care blocul comunitar și-a asumat angajamente de mediu foarte ambițioase pentru următorii ani. Din fericire, se pare că suntem pe drumul cel bun.

Potrivit analizei Comisiei Europene, anul trecut, ursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în interiorul Uniunii Europene.

Raportul privind starea uniunii energetice analizează modul în care politicile privind energia şi clima au fost afectate de pandemia de COVID-19 în ultimul an şi prezintă progresele legislative substanţiale înregistrate în ceea ce priveşte continuarea eforturilor UE de decarbonizare.

Cifrele vorbesc de la sine și nu mai au nevoie de niciun comentariu. Practic, vorbim despre 38% din energia electrică, faţă de 37% în cazul combustibililor fosili.

Până în acest moment, arată Comisia Europeană, 9 state membre ale blocului comunitar au eliminat deja cărbunele. De asemenea, alte 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată din viitorul apropiat, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare. Cert este că eliminarea cărbunelui este iminentă și, conform avertismentelor ONU, trebuie să adoptăm astfel de măsuri în regim de urgență, pentru a evita un dezastru climatic.

Respirăm un aer mai sănătos

2020 fost momentul în care întreg Pământul a putut să „respire”. Pe fondul pauzelor apărute în contextul restricțiilor sanitare, calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ. Conform calculelor efectuate de experții europeni, se pare că emisiile de gaze cu efect de seră din UE-27 au scăzut cu aproape 10% faţă de cele înregistrate în anul 2019, atunci când pandemia nu debutase.

Aceste performanțe au dus la reducerea globală a emisiilor la 31% comparativ cu anul 1990.

De asemenea, se mai arată în raportul citat, în 2020 consumul de energie primară a scăzut cu 1,9%, iar consumul final de energie cu 0,6%. Totuși, suntem departe de a atinge obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene, dar suntem pe drumul cel bun.