Probleme masive pentru industria auto: totul pleacă din China și nu se îndreaptă curând

Probleme masive pentru industria auto: totul pleacă din China și nu se îndreaptă curând

Vânzările auto pe piața chineză au scăzut masiv. Totul, din cauza deficitului global de semiconductori care a afectat industria auto.

Piața auto din China a scăzut pentru a patra lună consecutiv, din cauza crizei de semiconductori. Livrările au totalizat 1,80 milioane de vehicule, comparativ cu perioada similară din 2020, a informat vineri APAC, Asociația Producătorilor Auto din China.

În primele opt luni din acest an, vânzările au crescut cu 13,7%, deoarece piața s-a redresat în urma nivelului scăzut înregistrat în 2020. Producătorii se așteaptă ca avansul din acest an să fie mai lent decât prognoza precedentă, a declarat Chen Shihua, oficial în cadrul APAC.

Deficitul global de semiconductori a afectat semnificativ producția auto a Chinei luna trecută. Mai mult, Chen a avertizat că problemele nu se vor rezolva curând deoarece multe țări sunt afectate de pandemie.

Mașinile electrice sunt viitorul

Există și vești bune pentru producătorii auto care au investit masiv în China, livrările de automobile electrice și hibride au crescut într-un ritm accelerat.

Producătorii de vehicule electrice, cum ar fi Nio Inc, Xpeng Inc şi BYD, și-au extins capacitățile de producție în China. Acest lucru se datorează, în principal, guvernului chinez care încearcă să reducă poluarea și astfel face presiuni pentru o trecere accelerată la automobilele electrice și hibride.

„Vânzările de automobile electrice și hibride pe piața chineză ar urma să crească anual cu peste 40% în următorii cinci ani”, a estimat Fu Bingfeng, vicepreședinte executiv al Asociației Producătorilor Auto din China. Acesta a mai declarat că „așteptările sunt ca anul acesta să fie livrate 1,9 milioane de automobile electrice și hibride, iar anul viitor 2,7 milioane.”

China ar putea continua programul prin care sunt acordate subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și hibride, a afirmat Wan Gang, consilier guvernamental. Autoritățile chineze își propun ca automobilele electrice și hibride să reprezinte 20% din totalul vânzărilor auto până în 2025.