04 apr. 2021 | 09:10

Problema imensă de la Facebook care afectează direct sute de milioane de utilizatori

ACTUALITATE
Problema imensă de la Facebook care afectează direct sute de milioane de utilizatori

Datele personale a 533 de milioane de utilizatori Facebook sunt acum la dispoziția oricui. Sunt vizați utilizatori din peste 100 de țări.

În urmă cu aproape doi ani, Facebook a avut o scurgere de date despre care s-a aflat la începutul anului. Colecția de date cuprinde numere de telefon, ID de Facebook, nume și prenume, localizare, date de naștere, adrese de mail. Detaliile au fost oferite în ianuarie de Alon Gal, director tehnic la o firmă de securitate cibernetică, Hudson Rock.

Acum, Gal susține că toate datele sunt disponibile gratuit. Până acum le puteai cumpăra contra cost, dar la un preț deloc imposibil de plătit. Bloomberg notează că Facebook a rezolvat problema în august 2019. Dar asta nu înseamnă că datele ajunse online mai pot fi cumva recuperate sau că atacatorii pot fi opriți din a le folosi.

Cele mai afectate țări de problema Facebook

Printre țările cele mai afectate se numără Egipt (46 milioane de utilizatori Facebook), Italia (35 de milioane), SUA (32 de milioane de utilizatori Facebook), Marea Britanie (11 milioane), Rusia (aproape 10 milioane). România nu figurează pe această listă, dar nu e exclus să fi fost afectați și utilizatori români.

În ianuarie, subiectul a revenit în actualitate când un infractor cibernetic a creat un bot de Telegram care îți caută numerele de telefon pe baza ID-ului de Facebook sau viceversa. Cu 20 de dolari, poți obține informații despre numărul și utilizatorul respectiv și de aici înainte vorbim de-o deschidere imensă pentru fraude online.

Totuși, chiar dacă pachetul de date e considerabil, Facebook nu a pierdut și parolele asociate conturilor. Se adaugă însă unui an dificil pentru companie. Încă din ianuarie a fost în centrul atenției din cauza schimbării pregătite pentru WhatsApp. Acum, accesul atât de facil la milioane de numere de telefon arată, încă o dată, cât de puțină încredere poți avea în companie și în rețeaua socială.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele