Problema care afectează milioane de telefoane cu Android: totul a pornit de la această componentă

Problema care afectează milioane de telefoane cu Android: totul a pornit de la această componentă

Milioane de telefoane cu Android sunt în pericol în fața hackerilor din cauza unei vulnerabilități ale cărei origini pornesc din 1990. A fost identificată acum și e o chestiune de timp.

În centrul atenției acum e Qualcomm cu o vulnerabilitate în modemul pentru 5G. Originea acesteia e o tehnologie din 1990. Din cauza acesteia, comunicațiile utilizatorilor erau potențial vulnerabile atât la conectarea în modul 4G LTE, dar și 5G. Asta înseamnă că aproape fiecare telefon care folosește un chipset Qualcomm compatibil 5G a fost potențial vulnerabil.

Conform estimărilor Check Point, 40% din telefoanele disponibile la nivel global sunt afectate. E suficient să te gândești că sunt în folosință acum circa 3 miliarde de telefoane. Sigur, mult mai puține pe 5G, cu modemul respectiv, dar tot vorbim de zeci sau sute de milioane de dispozitive afectate. Din fericire, producătorii au început să livreze actualizarea care să rezolve problemele.

Componenta problematică este cipul Mobile Station Modem, integrat de Qualcomm în cipurile sale. Cipul respectiv gestionează funcţii precum vocea, mesajele şi captura HD în cele mai multe smartphone-uri vândute de Google, Samsung, LG, Xiaomi şi OnePlus.

Cum pot exploata hackerii această vulnerabilitate

Atacatorii cibernetici pot folosi o aplicaţie cu malware ca să obțină control asupra cipului. De acolo, malware-ul ajunge să intermedieze unele dintre facilităţile vitale ale telefoanelor, precum apelurile de voce şi mesajele.

Chestiunea e una de timp acum. Qualcomm a rezolvat problema, dar vine cea mai dificilă parte: actualizarea telefoanelor. Astfel, va mai dura până când producătorii vor livra patch-ul utilizatorilor, iar utilizatorii îl vor instala. Ce e important acum e să fii atent la ce instalezi și să te ții departe de aplicațiile care nu vin din magazine oficiale, cum ar fi Play Store, AppGallery.

Specialiștii în securitate cibernetică notează că e important și să activezi opțiunea de-a șterge dispozitivul de la distanță. Aceasta e utilă și când îți e furat dispozitivul, sau l-ai pierdut. Astfel, limitezi pierderea de date importante.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: