01 iun. 2021 | 17:05

Probabil cele mai bune laptopuri de gaming din 2021, confirmate: de ce costă o avere

ACTUALITATE
Probabil cele mai bune laptopuri de gaming din 2021, confirmate: de ce costă o avere

Laptopurile de gaming necesită componente tot mai performante. Implementarea unor astfel de componente reduce portabilitatea acestora, astfel că reprezintă o adevărată problemă atât în cazul producătorilor, cât și al utilizatorilor.

Pentru a juca cele mai noi jocuri, ai nevoie de performanță, iar acest lucru ”atârnă” în cazul laptopuirlor. În timp ce foarte multe laptopuri de gaming nu trec de această probleme, se pare că Alienware a anunțat doi modele care sunt cele mai subțiti de până acum. În scenă își fac apariția x15 și x17, iar potrivit producătorului, cel dintâi este cel mai puternic laptop sub 16mm din lume.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, ASUS Zephyrus G15 și Razer Blade 15 Advanced, două dintre laptopurile de gaming de 15 inci mai bune pe care le poți cumpăra în acest moment, au o grosime de 1,95 cm  și 1,58 cm, respectiv. Între timp, x17 măsoară 2,09 cm grosime, făcându-l comparabil cu 1,99 cm Blade Pro 17.

Alienware a depus toată munca pentru a se asigura că x15 și x17 nu ”prăjesc” componentele, astfel, ambele laptopuri includ patru ventilatoare interne. Senzorii sunt amplasați în vecinătatea componentelor critice care sunt asistați de un program AI care să le controleze pe fiecare în mod independent.

Compania spune că a instalat și regulatoare de tensiune extrem de eficiente pentru a ajuta la disiparea căldurii. Modelele echipate cu RTX 3070 vin cu un compus special de galiu-siliciu aplicat pe procesor. Compania susține că interfața termică este cu până la 25% mai bună la transferul de căldură într-un radiator decât soluția pe care a folosit-o în notebook-ul anterior, M15 R4.

Totodată, acestea prezintă orificii de ventilație atât în partea de sus cât și cea de jos, precum și pe laturile șasiului inferior. Rezultatul este un design care lasă oricare computer fără multe porturi laterale. Ambele au doar o intrare de alimentare la un capăt și o mufă pentru căști la celălalt. În cazul modelului x15, ai un singur port USB-A, două conexiuni USB-C, un slot microSD și o ieșire HDMI 2.1. Între timp, x17 vine cu două porturi USB-C și USB-A, o mufă Ethernet, un slot microSD și ieșiri HDMI 2.1 și DisplayPort 1.4.

Componentele prezente ”sub capota” celor mai noi laptopuri de gaming

În ceea ce privește componentele cu care vin echipate ultimele laptopuri de gaming de la Alienware, acestea prezintă procesoarele Intel din seria H, generația a 11-a, care au fost recent anunțate. Ambele vin echipate cu standardul i7 11800h cu 8 și 16 nuclee, pe care le poți actualiza la i9 11900H.

De asemenea, ambele vin echipate cu o memorie RAM de 16GB. În cazul lui x15, memoria acestuia poate fi îmbunătățită până la 32GB în timp ce în cazul lui x17, memoria RAM poate urca până la 64GB. Spațiul de stocare începe de la 256 GB printr-un NVMe, iar cu un singur SSD, 2 TB este valoarea maximă. Totuși poți opta pentru o configurație dual-drive pentru 4TB în total.

Lucrurile se complică atunci când ajungi la cardurile 3D de pe fiecare model. Atât x15, cât și x17 vin cu standardul RTX 3060 și poți plăti suplimentar pentru a face upgrade la RTX 3070 sau RTX 3080. Opțiunile de afișare sunt diferite în cazul celor două laptopuri, astfel că modelul x15 oferă o combinați e de panouri FullHD și QHD.

Pe x17, nu există opțiune QHD. În schimb, poți alege un panou UHD care are o rată de reîmprospătare de 120Hz și un timp de răspuns de 4 ms. Luminozitatea este de 500 nits și acoperire Adobe RGB de 100%. Cealaltă opțiune unică pentru x17 este o tastatură cu comutatoare CherryMX despre care Alienware spune că are o distanță de 1,8 mm. Pentru conectivitate, ambele computere au suport WiFi 6E și Bluetooth 5.2.

Potrivit producătorului, fiecare configurație a fiecărui laptop va fi pus la vânzare în data de 15 iunie. Astfel, x15 va avesa un preț de pornire de 2.000 de dolari, în timp ce modelul de bază x17 va porni de la 2.100 de dolari. Ca punct de comparație, versiunea RTX 2060 a Zephyrus G15 costă 1.500 de dolari. Nu este la fel de spectaculos ca noile laptopuri Alienware, dar vei obține un sistem cu un procesor Ryzen 9, 16 GB RAM și 512 GB spațiu de stocare. Ca o concluzie, pentru Alienware x15 și x17 plătești mai mult pentru faptul că este subțire și nu pentru puterea acestora.