29 nov. 2021 | 14:55

Primul bărbat din lume care va primi o proteză oculară 3D. Cum va funcționa aceasta

ACTUALITATE
Primul bărbat din lume care va primi o proteză oculară 3D. Cum va funcționa aceasta

Un bărbat din Marea Britanie este primul om din lume care primește o proteză oculară realizată prin tehnologia 3D. Proteza va fi complet funcțională și va arăta exact ca un ochi uman.

Steve Varze, un bărbat din Londra, va fi primul om care va primi un ochi artificial ce va semăna extrem de bine cu unul real, construit prin intermediul tehonlogiei 3D.

Noua proteză va arăta ca un ochi uman

Această proteză va avea un aspect realist, spre deosebire de vechile proteze, în cazul cărora îți puteai da seama că respectivul om suferă de un handicap.

Mai mult, prin noua tehnologie se va reduce considerabil timpul de fabricație al protezelor. Dacă în cazul unei clasice, confecționarea dura chiar și 6 săptămâni, în cazul celor printate 3D vorbim despre un timp de 3 săptămâni.

Progrese au fost înregistrate și în ceea ce privește durata consultației, aceasta reducându-se la jumătate de oră, fapt ce ar putea crește eficiența, atunci când vorbim despre punerea în aplicare a planului medical. Cu alte cuvinte, principalul beneficiar este pacientului, cel care nu va mai trebui să aștepte atât de mult până să primească proteza.

Întrebat despre acest aspect, Varze a mărturisit că mereu s-a simțit afectat de faptul că are nevoie de un ochi „de sticlă”, adăugând că, de 20 ani, în fiecare zi, are probleme în a se uita în oglindă, atunci când pleacă de acasă. Pacientul s-a arătat extrem de entuziasmat de noua invenție 3D și abia așteaptă să beneficieze de aceasta.

„Sperăm că următorul studiu clinic ne va oferi dovezi solide despre valoarea acestei noi tehnologii, arătând ce diferență face pentru pacienți. Este clar că poate reduce lista de așteptare”, a declarat doctorul Mandeep Sagoo, angajat al spitalului „Moorfields Eye”, din Marea Britanie.

În mod sigur, noile tehnologii vor ajuta, pe viitor, ca încrederea în sine a persoanelor cu diferite dizabilități să crească, reducând, în acest fel, pericolul instalării depresiei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele