Veste bună pentru toți românii: scade prețul la gaz, după liberalizarea iminentă a pieței

Veste bună pentru toți românii: scade prețul la gaz, după liberalizarea iminentă a pieței

Legea energiei a avut parte de modificări majore în ultimele zile, pentru a facilitatea liberalizarea distribuției de gaze naturale. Clienții vor fi principalii beneficiari și se pot aștepta la facturi mai mici, conform ministrului Economiei.

Pe parcursul zilei de ieri, Guvernul a aprobat un proiect normativ care vizează, în mod exclusiv, practicile furnizorilor de gaze care activează la ora actuală în România. Aceștia vor putea să-ți vândă gaz, oriunde te-ai afla în România, chiar dacă nu au un punct de lucru fizic în apropierea domiciliului tău. În trecut, această practică era imposibilă. Cele mai importante modificări au fost comunicate la finalul zilei de către Virgil Popescu, ministrul Economiei.

„Un furnizor de gaze naturale nu putea să vândă gaze decât acolo unde avea, pe o rază de 50 de kilometri, un punct fizic, adică un shop, să-i zicem, un magazin de vânzarea a gazelor naturale. În condițiile în care am văzut în plină pandemie că este vorba de foarte multă digitalizare, de comunicații, de online, practic să împiedicăm un furnizor de gaze naturale din sudul țării să vândă în nordul țării doar dacă acolo are un punct de lucru era o barieră administrativă de nepermis. Astăzi am modificat acest lucru, permițând furnizorilor să vândă oriunde în țară dacă au un punct virtual de informare a clienților”, a declarat Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern de joi.

De acum înainte, când vine vorba de furnizorii de gaze, interacțiunile cu clienții se vor desfășura online, în ce mai mai mare parte. Practic, va fi vorba de un spațiu virtual în care se vor putea trimite reclamații și sesizări de orice fel. Tot acolo, furnizorul va fi obligat să publice prețul de achiziție al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client în parte, casnic și industrial.

Datorită implementării programului Gas Program Release, se va forța liberalizarea pieței de gaze naturale din România și, implicit, alinierea la prețurile practicate în spațiul european, mai mici decât cele pe care le plătesc românii. „Prin acest program o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producția totală a celor doi producători din care se scade consumul tehnologic și consumul propriu, va fi ofertată la un preț aliniat la prețul european, la prețul de referință al Bursei de la Viena, de acolo pleacă licitația. Practic au fost deja tranzacționări făcute la un preț de 30 de lei, 40 de lei, 50 de lei. 50 de lei în plină iarnă. Un preț care este cu cel puțin 30% mai mic decât prețul reglementat din acest moment”, a insistat Virgil Popescu.

Detaliile de fond contează însă mai puțin. Important este că vor scădea prețurile la gaz pentru utilizatori cu o valoare între 10 și 15%. În plus, nu mai avem de așteptat foarte mult pentru materializarea acestui vis frumos.

„Ultima barieră în calea liberalizării gazelor naturale este că, începând cu anul gazier 2021, piața reglementată de înmagazinare a gazelor nu va mai exista. Va fi, practic, o piață liberă. Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieței gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la scăderea prețurilor cu un procent între 10 și 15% și mă aștept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, sau cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă și în facturile cetățenilor”, a concluzionat Popescu.

Citește și: