12 oct. 2021 | 15:25

Premiul Nobel pentru Economie: cine sunt și ce au realizat câștigătorii

ACTUALITATE
Premiul Nobel pentru Economie: cine sunt și ce au realizat câștigătorii

David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens au primit în acest an Premiul Nobel pentru economie. Această le-a fost acordată pentru că munca lor „a provocat înțelepciunea convențională”.

Trio-ul a împărțit premiul pentru munca de pionierat în utilizarea „experimentelor naturale”.

Experimentele naturale folosesc situații din viața reală pentru a stabili impactul deciziilor guvernamentale.

Profesorul David Card, născut în Canada, care lucrează la Universitatea din California, Berkeley, primește jumătate din cele 10 milioane de coroane suedeze, în timp ce israeliano-americanul Joshua Angrist de la MIT și Guido Imbens, un academician olandez la Universitatea Stanford, împărtășesc cealaltă jumătate.

Card este cunoscut pentru studiul său asupra impactului creșterilor salariului minim asupra ocupării forței de muncă în SUA. Descoperirile sale i-au determinat pe cercetători să își revizuiască opinia că astfel de creșteri conduc întotdeauna la scăderea locurilor de muncă.

Lucrarea câștigătorilor ne-a „îmbunătățit substanțial capacitatea de a răspunde la întrebări cheie cauzale, ceea ce a fost de mare beneficiu pentru societate”, a declarat Peter Fredriksson, președintele Comitetului pentru Premiul Științe Economice.

Munca lor a rezolvat anumite probleme metodologice, iar concluziile precise despre cauză și efect pot fi extrase din experimente naturale.

Profesorul Imbens a declarat că este „absolut încântat să afle știrea, în special auzind că trebuie să împărtășesc asta cu Joshua Angrist și David Card, care sunt amândoi foarte buni prieteni de-ai mei”.

O glumă

La început, David Card a crezut că vestea premiului a fost „o glumă” pe care i-a jucat-o un vechi prieten din liceu, a declarat acesta.

Munca sa privind salariul minim a fost efectuată la Princeton în anii 1980 în colaborare cu Alan Krueger, care a devenit secretar adjunct al Trezoreriei sub președintele Obama.

Ei au studiat restaurantele din New Jersey înainte și după introducerea unui salariu minim în stat, o abordare care era destul de neobișnuită la acea vreme, a spus profesorul.

El a spus însă că rezultatele lor, potrivit cărora salariul minim nu a condus la pierderi semnificative de locuri de muncă, nu au fost acceptate imediat.

„Oamenii credeau că falsificăm cărțile sau că ne-am pierdut mințile sau că am făcut ceva nepotrivit sau prostesc”, a spus el.

Cu toate acestea, metodologia de colectare și analiză a datelor din lumea reală a deschis ochii oamenilor către un nou mod de a analiza economia, a spus el.

Lucrările sale ulterioare au inclus impactul imigrației asupra ocupării forței de muncă în SUA și modul în care politicile salariale ale companiei determină diferențele de remunerare între sexe și etnii.

Universitatea Berkeley a declarat că cercetarea a „provocat ortodoxia și a schimbat dramatic înțelegerea inegalității și a forțelor sociale și economice care au impact asupra lucrătorilor cu salarii mici”.

Luată împreună, lucrarea celor trei economiști a „revoluționat munca empirică” în economie, a declarat comitetul pentru premiul Nobel.

Deși nu este unul dintre premiile Nobel originale, premiul pentru economie este administrat de Fundația Nobel și este ultimul care este anunțat în fiecare an.