Premieră mondială: concert de realitate virtuală, în România

Premieră mondială: concert de realitate virtuală, în România

Ultimul an ne-a învățat să mutăm aproape tot în virtual. Până și concerte am vizionat de acasă. Acum, în România va avea loc o premieră: primul concert de realitate virtuală din lume.

Trupa INEFFABLE, formată din patru tineri artişti din Miercurea Ciuc, îşi va lansa noul album printr-un concert VR360 (Virtual Reality), proiectul fiind, potrivit iniţiatorilor, o premieră la nivel mondial.

Filmările pentru acest concert au fost realizate recent la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, una dintre primele şi puţinele instituţii de cultură din ţara noastră care au realizat şi prezentat spectacole în realitatea virtuală.

Managerul trupei, Bodo Istvan, a declarat că lansarea celui de-al doilea album al formaţiei, care cântă jazz fusion, este o „primă ocazie la nivel mondial de a susţine un concert de prezentare de disc în VR360”.

Primul concert de realitate virtuală din lume, în Covasna

„Despre acest al doilea album, aş spune că s-a născut în contextul COVID, adică orchestra a lucrat preponderent online, ceea a însemnat un proces mult mai complicat şi mai complex. Inclusiv partea de înregistrare în studio s-a întâmplat pe bucăţi, iar masteringul a fost făcut în Statele Unite, unde avem o colaborare mai veche şi foarte reuşită. Pentru că nu am avut cum să facem o lansare a albumului printr-un concert live, ne-am tot gândit care ar fi o altă metodă alternativă inovatoare care să pună în valoare acest album şi această lansare şi atunci am luat legătura cu cei de la Popas Productions, pentru că am auzit despre experienţa lor în teatrul VR şi ce au făcut pe partea de teatru în realitatea virtuală. Aşa am ajuns la această metodă de a încerca şi de a testa pentru prima oară împreună o variantă de lansare de disc în VR 360”, a declarat managerul trupei, Bodo Istvan, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

Din informaţiile lor de până acum, completează Bodo Istvan, nu știe încă un alt context prin care o lansare de disc integral să fie făcută în VR 360, deci s-ar putea să fie printre primii care au optat pentru o asemenea metodă de producţie şi a transmite informaţia către public.

Marius Popa, care s-a implicat în acest proiect pe partea de sunet, a afirmat că este de aşteptat ca tehnologia VR să revoluţioneze media în următorii ani. Iar Andreea Centea, care face parte din echipa de la Loop Virtual Reality Solutions implicată în partea de imagine VR, consideră că această tehnologie va avea priză la public.

Directoarea Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa, coordonatoarea întregului proiect, a menţionat că, în ciuda aparenţelor, tehnologia VR este foarte accesibilă, chiar şi pe telefonul mobil.

Aceasta a mai menţionat că la începutul lunii august va fi disponibil link-ul cu concertul de lansare a albumului trupei INEFFABLE, compusă din Regian Reka Kata, voce şi flaut, Lukacs Marton-Ors, clape, Szerecean Tihamer, chitara bas/synth bass şi Szerecean Osszian, tobe, care va avea o durată de aproape o oră şi va include 11 melodii.

Citește și: