Poți opri Facebook să mai urmărească ce faci și pe unde te plimbi, dar doar pe aceste telefoane

Poți opri Facebook să mai urmărească ce faci și pe unde te plimbi, dar doar pe aceste telefoane

De câțiva ani, cei mai mulți utilizatori Facebook sunt activi pe telefoane. Iar acolo compania a reușit să colecteze enorm de multe date. Sau cel puțin a făcut-o până acum.

Într-un demers care sigur va stabili un precedent sănătos pentru oprirea colectării masive de date, Apple a introdus în iOS 14 opțiunea de-a bloca diverse aplicații din încercarea lor de-a te urmări. Decizia a adus un val de acuze din partea Facebook, că asta ar compromite serviciul de publicitate pentru afaceri mici.

Facebook a protestat inițial, dar acum a cedat. Înainte să fie oficială versiunea iOS 14.3, Facebook i-a informat de schimbare pe administratorii paginilor de business, conform iMore. Dacă rețeaua socială n-ar fi acceptat condițiile Apple, aplicațiile sale ar fi putut fi eliminate din App Store.

Facebook e de acord că schimbarea e de ajutor utilizatorilor, chiar dacă cei mai mulți nu se gândesc activ la asta. Dar reproșează Apple că o face, de fapt, în beneficiu propriu. Odată cu noul iOS, aplicațiile nu vor mai putea să se bazeze la fel de mult pe reclame foarte bine targetate. Facebook susține că, de fapt, Apple vrea bani de la aplicații care vor ajunge să fie contra cost, ca să poată rezista în piață.

În realitate, situația e ceva mai simplă: companii ca Facebook, Google, Twitter și altele similare sunt private de date care altfel le-ar fi utile în vândut reclame.

Reclamele Facebook, de exemplu, situație valabilă și pentru Instagram, sunt afișate pe baza informațiilor pe care le obține despre tine în fiecare colț al internetului, din fiecare site pe care îl accesezi, fiecare aplicație pe care o instalezi și așa mai departe. Pe telefon poate colecta mai multe date decât pe web.

Apple va permite aplicațiilor să colecteze astfel de date în măsura în care utilizatorii au de ales. Unii vor lăsa lucrurile ca până acum, alții vor limita. În esență, Facebook s-a supărat fix pentru că utilizatorii au de ales. Acum rămâne de văzut dacă Google, prin Android, va lua vreodată o astfel de decizie, dat fiind că și-ar afecta direct afacerile sale.

iOS 14 e disponibil atât pe cele mai noi telefoane Apple, cum ar fi iPhone 12, cât și pe primul iPhone SE, iPhone 6s, dar și iPod Touch a șaptea generație.

Citește și:
Etichete: