Postările lui Donald Trump de pe Twitter, subiect de dezbatere: unde vor fi arhivate, unde le găsești

Postările lui Donald Trump de pe Twitter, subiect de dezbatere: unde vor fi arhivate, unde le găsești

În teorie, fiecare postare a lui Donald Trump are o valoare istorică semnificativă, indiferent dacă ai fost sau nu de acord cu ea. Acele texte nu mai există însă pe Twitter și există o dezbatere legată de destinația lor finală.

Arhiva Națională a SUA are responsabilitatea de a arhiva postările de pe diverse rețele sociale ale oficialilor americani, după ce mandatul acestora s-a încheiat. Dacă vorbim de postări realizate pe Twitter, acelea sunt arhivate direct pe rețeaua socială prin conturi precum acesta, al cărui nume se încheie în Archived. Acolo, postările pot fi în continuare apreciate, partajate sau integrate în alte postări prin embed.

 Donald Trump este însă o excepție de la regulă, fiind și singurul președintele al cărui cont a fost șters de pe toate rețele sociale în ultimele zile ale mandatului prezidențial. Într-un comunicat trimis celor de la Politico, oficialii Twitter au afirmat că Arhiva Națională nu va putea găzdui pe rețeaua socială, sub forma unui cont arhivat, vechile postările ale celui de al 45-lea președinte american.

Ca referință, contul de Twitter al lui Donald Trump a fost șters în urma tentativei de insurecție de pe 6 ianuarie de la Capitoliu. La momentul respectiv, președintele a început să posteze pe alte conturi, dar au fost imediat șterse și acelea.

Anunțul platformei online vine după ce Arhiva Națională a anunțat că începe să lucreze la o arhivă online a tuturor postărilor fostului președinte american, o activitate care se întâmplă după fiecare mandat încheiat al unui oficial american. În cazul lui Trump, este însă un pic mai complicat.

”Având în vedere suspendarea permanentă a @realDonaldTrump, conținutul aferent contului nu va apărea pe Twitter, cum s-a întâmplat în trecut sau cum se întâmplă și acum cu alte conturi arhivate ale administrației, independent de modul în care NARA decide să afișeze informațiile conservate. Conturile administrației care sunt arhivate pe serviciu online aparțin unor conturi care nu au încălcat regulile Twitter.”, se arată în comunicatul Twitter emis publicației americane.

În schimb, postările lui Donald Trump vor păstrate în eternitate pe site-ul Bibliotecii Prezidențiale. Este vorba de aproximativ 26.000 de mesaje, inclusiv cele pe care Twitter le-a șters.