Posibile nereguli pe piața telecom: de ce se apucă ANCOM să facă verificări în privința internetului

Posibile nereguli pe piața telecom: de ce se apucă ANCOM să facă verificări în privința internetului

ANCOM vrea să verifice mai multe posibile nereguli pe piața telecom, iar controalele au legătură cu acoperirea rețelelor fixe de internet.

ANCOM se pregătește să verifice posibile nereguli în piața telecom. E vorba de acoperirea cu reţele fixe de internet, iar controalele pornesc de la o cifre oficiale care arată că aproape jumătate din localităţile din România nu au acoperire broadband ultrarapidă.

Asta în ciuda a ceea ce ar fi promis furnizorii.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) vrea să verifice corectitudinea listei de localităţi în care utilizatorii finali, persoane fizice, nu au acces la o reţea publică fixă de comunicaţii electronice de bandă largă ultrarapidă.

ANCOM verifică posibile probleme cu acoperirea de internet fix

ANCOM susține că există reguli clare trasate de Uniunea Europeană și că ele trebuie respectate inclusiv pe piața telecom din România.

„Ca urmare a prelucrării datelor colectate de la furnizorii de reţele publice fixe de comunicaţii electronice cu privire la localităţile din România în care există posibilitatea ca utilizatorii finali să nu aibă acces la o reţea publică fixă de comunicaţii electronice de bandă largă ultrarapidă (viteză de descărcare – ‘download’ mai mare sau egal cu 100 Mbps), ANCOM a centralizat situaţia acestora într-o listă. Având în vedere posibilul decalaj între situaţia reală curentă şi situaţia care reiese din raportările furnizorilor de reţele publice fixe de comunicaţii electronice şi raportări cu date anterioare de referinţă, Autoritatea supune consultării publice această listă în vederea verificării corectitudinii ei”, arată ANCOM, într-un comunicat de presă.

Prin derularea acestei consultări, ANCOM urmăreşte în principal verificarea corectitudinii listei de localităţi în care utilizatorii finali, persoane fizice, nu au acces la o reţea publică fixă de comunicaţii electronice de bandă largă ultrarapidă.

„Pe lângă obiectivele legate de strategia naţională şi fondurile europene, acesta este şi un demers de informare şi creştere a transparenţei. Cunoaşterea de către ansamblul industriei telecom şi de către publicul larg a localităţilor fără acces la o reţea fixă de bandă largă ultrarapidă constituie premisa pentru încurajarea unor investiţii private în dezvoltarea în următorii 3 ani a unor reţele moderne de bandă largă, ultrarapide, în localităţile în care nu există încă nivelul acesta de calitate, astfel încât să reducem decalajele şi să maximizăm posibilitatea ca toţi cetăţenii să deţină acces la servicii de internet ultrarapid, aşa cum cer şi obiectivele europene”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Unde există acoperire în România

Potrivit ANCOM, în România există 6.967 de localități cu acces la rețele fixe de bandă largă ultrarapidă și alte 6.769 de localități neacoperite sau acoperite cu rețele care permit viteze de descărcare – „download” mai mici, astfel:

  • 2.056 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă rapidă (viteză de descărcare – „download” cuprinsă între 30 Mbps și 100 Mbps), eventual rețele fixe de bandă largă de bază (viteză de descărcare – „download” cuprinsă între 2 Mbps și 30 Mbps);
  • 2.371 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă de bază (viteză de descărcare – „download” cuprinsă între 2 Mbps și 30 Mbps);
  • 2.342 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice nu au acces la nicio rețea publică fixă de comunicații electronice de bandă largă.
Citește și: