Pare piele artificială, dar este incredibil de deșteaptă: la ce ajută creația Samsung

Pare piele artificială, dar este incredibil de deșteaptă: la ce ajută creația Samsung

Dincolo de ecranele sale pliabile de ultimă generație, cu noi factori de formă, Samsung lucrează la displayuri mult mai flexibile. Ca parte a ultimei sale creații, compania coreeană spune că a dezvoltat un ecran OLED pentru piele, cu un monitor încorporat pentru bătăile inimii.

Potrivit Samsung, tehnologia oferă măsurători mai precise decât portabilele existente pentru perioade mai lungi de timp. În special, gigantul electronic este convins că studiile sale pot deschide calea pentru comercializarea dispozitivelor extensibile cu ecrane mari, de înaltă rezoluție – care se așteaptă să apară în toate tipurile de produse de sănătate.

Așa cum este detaliat într-un nou studiu din revista Science Advances, o echipă de cercetători de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), centrul de cercetare și dezvoltare al companiei, au creat un dispozitiv portabil cu un ecran flexibil care oferă măsurători stabile chiar și după ce a fost întins până la o mie de ori lungimea sa normală.

Samsung a creat un display flexibil ca să-ți monitorizeze pulsul

Așa cum te-ai aștepta, majoritatea dispozitivelor cu formă fixă ​​se rup dacă aplici o asemenea manipulare fizică intensă. Pentru a depăși acest obstacol tehnic, cercetătorii au înlocuit materialul plastic utilizat în displayurile extensibile existente cu elastomer – un material avansat cu elasticitate și rezistență ridicată. Apoi, i-au modificat compoziția moleculară pentru a-i spori rezistența la căldură și pentru a atenua stresul cauzat de alungire, permițându-le să integreze un semiconductor în dispozitivul lor.

Echipa a aplicat, de asemenea, un material electrod extensibil (metal crăpat) care rezistă la deformare în zona elastomerului. Potrivit cercetătorului Yeongjun Lee, acest lucru „a permis spațiilor și electrozilor de cablare dintre pixeli să se întindă și să se micșoreze, fără ca pixelii OLED să se deformeze în sine”.

Facând elastomerul mai rezistent la substanțe chimice și căldură, echipa a declarat că a demonstrat în mod eficient că dispozitivele extensibile pot fi echipate cu senzori și semiconductori de urmărire a sănătății – similari cu cei găsiți în dispozitivele portabile actuale, cum ar fi Apple Watch.

Cercetătorii susțin că dispozitivul lor flexibil se adaptează mai bine la mișcare prin fixarea pe pielea purtătorului. Aceasta face posibilă măsurarea continuă a bătăilor inimii cu un grad mai mare de sensibilitate. În timpul încercărilor lor, au descoperit că mișcarea încheieturii mâinii nu a cauzat nicio deteriorare a performanței, chiar dacă dispozitivul a fost întins cu până la 30%. Mai mult, se pare că a reușit să capteze un semnal al bătăilor inimii, care era de 2,4 ori mai puternic în comparație cu un senzor fix de siliciu.

Deocamdată, echipa se întoarce la laborator pentru a actualiza rezoluția tehnologiei, flexibilitatea și precizia de urmărire la un nivel adecvat pentru producția de masă. În viitor, acestea prevăd displayurile flexibile utilizate pentru a monitoriza saturația periferică a oxigenului, citirile electromiogramelor și tensiunea arterială.