27 apr. 2021 | 14:11

Oamenii se luptă cu virusuri periculoase încă de la începuturile timpului. Un antic coronavirus a străbătut Asia de Est acum 25.000 de ani

ACTUALITATE
Oamenii se luptă cu virusuri periculoase încă de la începuturile timpului. Un antic coronavirus a străbătut Asia de Est acum 25.000 de ani

Aflăm din ce în ce mai multe lucruri despre coronavirusuri. Iar această ultimă descoperire a oamenilor de știință, și anume un antic coronavirus, ne-ar putea ajuta la eradicarea Sars-CoV-2.

Acest coronavirus a făcut multe victime

Astfel, cercetătorii au aflat că un coronavirus antic i-ar fi infectat, în urmă cu aproximativ 25.000 de ani, pe strămoşii oamenilor care trăiesc astăzi în Asia de Est. Acest coronavirus i-ar fi afectat timp de milenii, potrivit unui nou studiu.

„Au existat întotdeauna virusuri care au infectat oamenii”, a declarat autorul principal al studiului, David Enard, profesor de evoluţie la Universitatea din Arizona. „Virusurile sunt într-adevăr unul dintre principalii factori de selecţie naturală”, a mai spus el, conform Live Science.

Folosind instrumentele moderne, cercetătorii pot detecta amprentele acestor agenţi patogeni antici în ADN-ul oamenilor care trăiesc astăzi. Aceste date, la rândul lor, ar putea oferi informaţii valoroase pentru a ajuta la anticiparea viitoarelor pandemii, explică Enard.

Folosind informaţiile disponibile într-o bază de date publică, Enard şi echipa sa au analizat genomul a 2.504 de persoane din 26 de populaţii umane diferite din întreaga lume. Cercetătorii au descoperit la persoanele din Asia de Est urme ale interacţiunii vechi cu coronavirusurile.

O formă de coronavirus ar fi apărut acum 25.000 de ani, iar răspândirea variantelor care au suferit mutaţii ar fi continuat să aibă efecte până acum cinci mii de ani. Acest lucru sugerează că virusul antic a ameninţat populaţia din această zonă geografică timp de milenii.

Ce s-ar întâmpla, de fapt, dacă toate virusurile ar dispărea

Dacă toate virusurile ar dispărea, lumea ar fi foarte diferită – și nu neapărat în bine. Dar ce anume s-ar întâmpla?

Virusurile par să existe doar pentru a face ravagii asupra societății și pentru a aduce suferință umanității. Au costat vieți de-a lungul mileniilor, adeseori distrugând părți semnificative ale populației globale – de la epidemia de gripă din 1918, care a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni până la aproximativ 200 de milioane care au murit de variolă doar în secolul al XX-lea. Actuala pandemie Covid-19 este doar una dintr-o serie de atacuri virale mortale în curs.

Dacă li s-ar da posibilitatea să fluture o baghetă magică și să provoace dispariția tuturor virusurilor, majoritatea oamenilor nici n-ar sta pe gânduri, mai ales acum. Cu toate acestea, aceasta ar fi o greșeală mortală – de fapt, mai letală decât ar putea fi vreodată vreun virus.