O țară încă rămasă în urmă: câte gospodării din România au acces la internet

O țară încă rămasă în urmă: câte gospodării din România au acces la internet

Internetul a devenit parte din viața tuturor, dar încă există zone în România în care accesul la rețea nu e încă disponibil.

România a făcut progrese în ultimii ani în privința accesului la internet, dar încă mai sunt pași de făcut. Într-o societate digitaliză și tehnologizată precum cea în care trăim azi, accesul la internet trebuie să fie primordial. Datele INS arată că aproximativ 2 din 10 gospodării din România nu se pot bucura de asta.

Peste trei sferturi, respectiv 78,2%, din totalul gospodăriilor din România au acces la rețeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,5 puncte procentuale față de anul anterior, potrivit Institutului de Statistică. Cât privește proporția persoanelor de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul, aceasta a fost de 85,9%, cu 3,6 puncte procentuale mai mult față de anul anterior.

Posibil ca această adopție la scară largă să fi fost accelerată și de pandemie.

Câte gospodării din România au acces la internet

INS arată că zonele rurale sunt, în continuare, defavorizate din acest punct de vedere.

”În anul 2020, peste trei sferturi dintre gospodăriile din România (78,2%) au acces la rețeaua de internet de acasă. În mediul urban 84,8% dintre gospodării sunt conectate la internet, iar în mediul rural doar 69,7% dintre gospodării. În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea București-Ilfov (peste 8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) și Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%)”, arată datele INS.

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporție de 77,5% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (66,3%) și de conexiunile narrowband (13,6%).

Proporția celor care folosesc internetul, însă, e în creștere.

Mai mulți bărbați pe internet decât femei

„Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, în creștere cu 3,6 puncte procentuale față de anul anterior (85,9% față de 82,3%), din care 91,3% în ultimele 3 luni1), în creștere cu 1,9 puncte procentuale față de anul 2019 (91,3%, față de 89,4%). Dintre utilizatorii curenți, 79,1% folosesc internetul cu frecvență zilnică sau aproape zilnică, în creṣtere cu 2,1puncte procentuale față de anul anterior (79,1% față de 77%)”, mai arată datele INS.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 94,1% în regiunea Bucureṣti -Ilfov care constituie cel mai ridicat procent din țară, urmată de regiunea Vest cu 93,0% ṣi Nord –Vest (89,6%).

La polul opus se află regiunea Sud-Muntenia cu 80,5%.

Proporția bărbaților care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puțin mai mare decât cea a femeilor: 87% față de 84,9%, diferența fiind de 2,1 puncte procentuale, în scădere față de anul anterior când se înregistra o diferență de 2,5 puncte procentuale.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, ponderea persoanelor care utilizează internetul din grupa de vârstă 16-34 ani a fost de 96,6% în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 și 74 ani a ajuns la doar 65,4%.

Citește și: