05 mart. 2021 | 09:30

O soluție deșteaptă ca să scapi de dominația Google: motorul de căutare care îți respectă intimitatea

ACTUALITATE
O soluție deșteaptă ca să scapi de dominația Google: motorul de căutare care îți respectă intimitatea

Brave este unul dintre cele mai ambițioase proiecte din ultimii ani, de aici și numele său, curajos. Dincolo de un browser și susținerea unui internet descentralizat, însă, Brave vrea să dezvolte și un motor de căutare cu accent pe intimitate.

La fel ca pe Facebook, Google face bani de pe urma persoanei tale. Deși crezi că interacționezi cu un serviciu gratuit, având în vedere câte informații colectează despre tine pentru a le monetiza ulterior prin reclame, e departe de a fi cu adevărat gratuit. Din acest motiv și nu numai, Brave vrea să creeze un nou motor de căutare cu accent pe intimitatea datelor. 

Pentru că un motor de căutare util, cu adevărat eficient, este creat în câțiva ani, Brave a cumpărat motorul open-source Tailcat pentru a-și propulsa Brave Search și pentru a avea ceva în spate. Ca referință, Tailcat vine de la o echipă care a lucrat la motorul de căutare și browserul defunct Cliqz.

Dacă totul merge bine, cei de la Brave sunt atât de deschiși în ceea ce privește produsul lor, încât vor să ofere Brave Search tuturor celor care vor să-și creeze propriile motoare de căutare, alternative la Google.

În final, cei de la Brave sunt optimiști că vor reuși să creeze un pachet complet, format din browserul omonim și motorul de căutare descris mai sus, pentru a evita să mai folosești Chrome și Google Search. Iar dacă ai vreun dubiu vizavi de faptul că vorbim de o companie serioasă, nu uita că Brave a ajuns deja la ora actuală la aproximativ 25 de milioane de utilizatori lunari.

Mesajul rămâne însă același. Brave nu îți urmărește activitatea online, nu-ți crează un profil pe care să-l vândă furnizorilor de reclame, chiar dacă îți va afișa reclame. În același timp, vei putea să plătești pentru a scăpa și de acelea, o opțiune pe care Google nu ți-o pune la dispoziție. Dacă vrei să testezi Brave Search imediat după ce va fi disponibil, te poți înscrie pe această listă de așteptare. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele