06 apr. 2021 | 10:15

O nouă țeapă pe internet în numele OLX și Fan Courier: cum te ferești de atacul de tip phishing

ACTUALITATE
O nouă țeapă pe internet în numele OLX și Fan Courier: cum te ferești de atacul de tip phishing

De când cu pandemia, firmele de curierat sunt solicitate la capacitate maximă. Așa au apărut mai multe fraude pe internet, care se folosesc de numele unor companii din domeniu ca Fan Courier, dar și de OLX, cel mai mare site de anunțuri online.

O nouă tentativă de tip phishing circulă pe internet. Cei care vor să păcălească persoanele naive se folosesc de imaginea OLX și Fan Courier, una dintre cele mai cunoscute firme de curierat de la nivel național. Schema e similară celor despre care am mai scris și-n trecut.

Persoanele care au anunțuri pe platformă primesc mesaje de la presupuși clienți, doar că de aici încolo riscă să cadă în capcană și să rămână fără bani.

O nouă țeapă pe internet în numele OLX și Fan Courier

Mecanismul e următorul: escrocii spun că doresc să achiziționeze bunurile respective, dar pretind că nu știu cum se folosește serviciul de livrări prin OLX. După o vreme, ei revin și le spun vânzătorilor că au reușit să comande produsul prin intermediul firmei de curierat și că aceștia trebuie să intre la un anumit link pentru a-și primi banii.

Aici trebuie să fii extrem de atent: plata nu se face în avans pe OLX.

Așadar, dacă primești vreun link nu intra acolo și, mai mult, nu-ți introduce datele bancare.  Pentru că ești trimis, de fapt, pe o pagină suspectă care, la prima vedere, seamănă cu cea a Fan Courier. Adresa este: fancourier.ro.deal-id.pw.

Cei care introduc datele de card pentru a primi banii pe produs așteaptă ulterior să primească pe telefon un cod de confirmare, care nu mai vine, notează Go4IT. Mai mult, li se cere să specifice ce sumă au în cont, pe motiv că nu sunt acceptate decât carduri care au minimum 300 de lei pe ele. Imediat după ce o persoană pică în capcană, banii din cont îi sunt extrași prin serviciul TransferGo.

Totuși, trebuie menționat că asta nu înseamnă o vulnerabilitate în TransferGo, sau în alt serviciu similar. În astfel de practici infractorii recurg la numeroase modalități de obținere a banilor. Ce-i important e să nu dezvălui niciodată numărul cardului și codul de securitate de pe spatele acestuia.

O presupusă secțiune de asistență

Pentru ca totul să pară cât se poate de real, escrocii au venit și cu o presupusă pagină de asistență. Numai că, evident, dacă te plângi acolo de ceva, ești îndemnat să introduci un alt card sau chiar cardul Revolut sau un serviciu de tip Orange Money. E, de fapt, tot o metodă pentru a-ți fi luați și mai mulți bani.

Escrocii spun că au nevoie de un alt card pentru a returna suma extrasă „din greșeală”.

Cei de la Fan Courier spun clar că nu cer niciodată datele de card ale clienților și în niciun caz contul de securitate din trei cifre (CVC) pentru a livra banii ridicați de la cumpărători. Banii sunt virați în contul bancar furnizat de vânzător.

Cinci sfaturi esențiale ca să nu cazi în astfel de capcane:

  • Analizează cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (Whatsapp, Facebook) și nu îți introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului. Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (și nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată (ex.: https://www.olx.ro/) și că URL-ul este cel corect
  • Ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăți și nu ca să încasezi banii pe card. Așa că NU oferi datele (număr, data de expirare și CVV2) altor persoane care susțin că îți vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primești bani, iar dacă trimiți codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată
  • Păstrează conversația doar pe chat-ul OLX și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp. Chat-ul OLX cel mai sigur canal de comunicare, locul în care te putem proteja în caz de fraudă
  • Nu accepta să-ți dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut pe OLX. Plățile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar)
  • Uită-te după greșeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău