FOTO Conversația pe care n-ar trebui să o ai niciodată pe WhatsApp sau OLX: cum rămâi imediat fără bani

FOTO Conversația pe care n-ar trebui să o ai niciodată pe WhatsApp sau OLX: cum rămâi imediat fără bani

Escrocii au dezvoltat noi metode de fraude și multe dintre ele se derulează pe OLX, cel mai mare site de anunțuri din România.

Specialiștii CERT-RO avertizează că există noi metode de fraudă prin intermediul OLX. După ce avertizau recent despre cea mai mare țeapă pe care o poți lua pe cel mai mare site de anunțuri, despre care am scris AICI, ei au observat o nouă schimbare a tacticii abordate de atacatori.

Dacă în cazurile precedente erau vizate persoanele care puneau anunțuri cu produse oferite spre achiziție pe OLX, noile tentative identificate mută momeala la vânzător. Metoda e simplă, dar cei naivi pot cădea în plasă: atacatorii își creează conturi în platformă folosindu-se de date false și publică anumite anunțuri cu produse extrem de cerute în piață (ex: consolă PlayStation 5) la prețuri avantajoase.

Ulterior, după ce persoana interesată de produs este de acord să facă achiziția, acestora din urmă li se funizează un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card.

Cum funcționează cea mai nouă țeapă de pe OLX

Siteul pe care sunt direcționați naivii nu este unul oficial, iar acest lucru este imediat vizibil dacă suntem atenți la domeniu utilizat: olx-romania-delivery[.]shop.

Conversația este redirecționată, la fel ca în atacurile precedente, în afara platformei (WhatsApp), iar scenariul servit pentru a convinge potențiala victimă să-și introducă datele de card este tot acela al utilizării serviciului de plată ‘prin OLX’.

Atacatorii genereaza un link fals care care îl transmit potențialei victime, încurajând-o să introducă datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi facută plata pentru produsul tranzacționat. Ca și în cazul campaniilor frauduloase anterioare, interlocutorul nu este deloc disponibil la telefon și invocă diverse motive plauzibile pentru acest lucru (interdicția de a vorbi la telefon în scop personal la job).

Iată mai jos cum se desfășoară o astfel de conversație:

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: