Nou record în matematică: s-a calculat adevărata valoare a lui Pi. La ce îți folosește

Nou record în matematică: s-a calculat adevărata valoare a lui Pi. La ce îți folosește

Faimosul număr Pi are multe utilizări practice, spun matematicienii, dar merită cu adevărat timpul și efortul de a-i calcula trilioanele de cifre? Cercetătorii elvețieni au petrecut 108 zile calculând Pi, până la o nouă precizie record de 62,8 de trilioane de cifre.

Folosind un computer, aproximarea lor a depășit recordul mondial anterior de 50 de trilioane de zecimale și a fost calculat de 3,5 ori mai repede, potrivit The Guardian. Este o reușită impresionantă și care consumă mult timp, dar care pune întrebarea: de ce?

Pi este, desigur, o constantă matematică definită ca raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul acestuia. Circumferința unui cerc, învățăm la școală, este 2πr, unde r este raza cercului. Este un număr irațional și transcedent: unul cu un număr infinit de zecimale și unul care nu poate fi exprimat ca o fracție de două numere întregi.

La ce ne folosește să știm cât e Pi

Din cele mai vechi timpuri babiloniene, oamenii au încercat să aproximeze constanta care începe cu 3.14159, cu diferite grade de succes.  În 1897, Indiana Pi Bill din SUA aproape că a eliminat cu totul șiruri întregi de zecimale.

Jan de Gier, profesor de matematică și statistică la Universitatea din Melbourne, spune că a fi capabil să aproximăm Pi cu o anumită precizie este important, deoarece constanta matematică are multe aplicații practice diferite.

„Cunoașterea valorii lui Pi până la o anumită aproximare este incredibil de importantă, deoarece apare peste tot, de la relativitatea generală a lui Einstein la corecțiile GPS-ului tău, la tot felul de probleme de inginerie care implică electronică”, spune de Gier.

În matematică, Pi apare peste tot. „Nu poți scăpa de el”, spune David Harvey, profesor asociat la Universitatea din New South Wales.

Pi este, de asemenea, crucial pentru încă un domeniu din viața de zi cu zi. „Când redai un fișier MP3 sau când urmărești filme pe Blu-ray, utilizezi transformări tot timpul, pentru a comprima datele.”

Record de zecimale din cel mai lung număr

Analiza Fourier este, de asemenea, utilizată în tehnologia imagistică medicală și pentru a descompune componentele luminii solare în linii spectrale, spune de Gier.

„Nu-mi pot imagina nicio aplicație fizică din viața reală în care ai avea nevoie de mai mult de 15 zecimale”, spune Harvey.

Matematicienii au estimat că o aproximare a lui Pi la 39 de cifre este suficientă pentru majoritatea calculelor cosmologice – suficient de precise pentru a calcula circumferința universului observabil în diametrul unui singur atom de hidrogen.

„Există o mulțime de alte constante interesante în matematică: dacă ești pasionat de teoria haosului, există constante Feigenbaum, dacă ești pasionat de teoria numerelor analitice, există constanta gamma a lui Euler. Există multe alte numere pe care ai putea încerca să le calculezi. De ce Pi? Pentru că toți ceilalți au încercat asta. Este doar o competiție”, adaugă matematicianul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: