Ziua lui Pi ne aduce un nou record de calcul al numărului

Ziua lui Pi ne aduce un nou record de calcul al numărului

Ziua lui Pi din acest an ne oferă posibilitatea de a scrie numărul cu mai multe zecimale decât am făcut-o vreodată.

14 martie este ziua lui pi, iar aniversarea din 2017 a numărului 3,14 ne aduce un nou record de calcul. Acesta depășește cel mai recent record, stabilit în 2013.

În noiembrie 2016, după 105 de calcule continue, calculatorul cercetătorului și entuziastului Peter Trueb a reușit să calculeze 22.459.157.718.361 de cifre ale lui pi, pe scurt, aproximativ 22,5 trilioane de cifre. ”Am fost foarte surprins să văd că lucrurile au decurs atât de ușor”, spune Trueb, citat de newscientist.com.

Trueb a realizat că depășirea recordului mondial pentru cifrele lui pi necesită două lucruri: multă putere de calcul și un spațiu de stocare rapid. Din fericire, compania Dectris, pentru care acesta lucrează, are experiență cu ambele tehnologii și s-a oferit să sponsorizeze efortul acestuia.

Peter a construit un calculator cu 24 de hard disk-uri, fiecare având capacitatea de 6TB, pentru a putea stoca toate datele produse la fiecare pas al procesului. Pentru a calcula cifrele li pi, acesta a folosit programul γ-cruncher, disponibil gratuit aici. Fișierul final, obținut după calcularea a celor 22,5 trilioane de cifre, are o mărime de aproximativ 9 terabytes.

Aceste calcule nu au o foarte mare utilitate practică. NASA, spre exemplu, folosește aproximativ 15 zecimale ale li pi în calculele efectuate pentru lansările de rachete.

Pentru că pi este un număr irațional, are o infinitate de cifre care nu se repetă, după virgulă, astfel că vom putea întotdeauna să calculăm un număr cât mai mare. Există totuși o dilemă cu privire la normalitatea acestui număr; dacă o cifră a unui număr irațional apare mai frecvent decât oricare alta, atunci când este scris cu zecimale, atunci numărul este normal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: