#newTogether: filmul documentar care-ți arată în ce stadiu este cultura post-pandemie

#newTogether: filmul documentar care-ți arată în ce stadiu este cultura post-pandemie

Pandemia de coronavirus a afectat toate aspectele și domeniile vieții noastre. Cultura este unul dintre ele, iar acesta este subiectul central al unui nou film-documentar. #newTogether este o colaborare între țara noastră și Austria.

Astfel, 60 de artişti din Austria şi din România au fost chemaţi să vorbească despre propriul lor viitor artistic, precum despre modul în care arta lor şi comunităţile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Mărturiile lor se regăsesc în documentarul „#newTogether – gânduri despre un nou Împreună”.

„La baza acestui film se află mărturiile a 60 de artişti din Austria şi din România pe care Forumul Cultural Austriac Bucureşti i-a invitat, în timpul perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum şi la modul în care arta lor şi comunităţile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Având în vedere succesul repurtat de aceste mărturii pe paginile Forumului Cultural Austriac şi Radio România Cultural, echipa FCA Bucureşti a decis să încredinţeze binecunoscutei şi apreciatei regizoare românce de teatru şi de film Carmen Lidia Vidu producţia unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiştilor participanţi”, se arată într-un comunicat al Forumului Cultural Austriac Bucureşti, transmis recent către Agerpres.

#newTogether îți arată în ce stadiu este cultura

Filmul a avut prima sa proiecţie specială pentru actorii din diplomaţia culturală, invitaţi de onoare şi media, în cadrul unui eveniment, organizat marţi seară, de Ambasada Austriei la Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, la Teatrul Odeon.

„Fragilitatea noastră, vulnerabilitatea, frica au devenit o limbă universală pe care am vorbit-o cu toţii în 2020, pe timp de pandemie de Covid-19. Cu o abordare sinceră şi deschisă, documentarul #newTogether este o formă de dialog în izolare”, a spus regizoarea filmului, Carmen Lidia Vidu, citată de aceeași sursă.

Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Isabel Rauscher, a afirmat că realizarea acestei producţii reprezintă o dovadă a bunei colaborări culturale româno-austriece.

„Mulţi dintre artişti au propuneri extrem de creative: unii actori au reinterpretat special rolul unui personaj jucat recent, un scriitor a creat un video format doar din semne şi aşa mai departe. Faptul că mulţi dintre artiştii originari din România, dar stabiliţi în Austria, au răspuns cu plăcere la această iniţiativă este încă o dovadă că dialogul intercultural între Austria şi România este foarte activ”, a explicat diplomatul austriac.

Directorul Forumului, Thomas Kloiber, a declarat că acest film este un fel de „carte de vizită” nu doar pentru întregul program #newTogether, care se va desfăşura timp de mai mulţi ani şi care vizează intensificarea dialogului cultural între cele două ţări, ci şi pentru activitatea Forumului Cultural Austriac în general.

Premiera oficială a documentarului „#newTogether – gânduri despre un nou Împreună” va avea loc în cadrul Astra Film Festival 2021, ce se va desfăşura la Sibiu între 5 şi 12 septembrie. Programul de anvergură #newTogether va fi derulat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti între 2021 şi 2023, în contextul pregătirilor pentru Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.