Liber la evenimente culturale pentru vaccinații din România: anunțul Ministerului Culturii

Liber la evenimente culturale pentru vaccinații din România: anunțul Ministerului Culturii

O serie de evenimente pilot planificate de oficialitățile din Ministerul Culturii vor confirma în următoarea perioadă dacă putem reveni la normal, când vine vorba de prezența teatru, operă și concerte, măcar unii dintre noi.

Ministerul Culturii are în proiect o serie de patru evenimente pilot programate în perioada 14-16 mai în București și Cluj Napoca. Acestea se vor desfășura la interior și exterior, iar Ministerul speră ca doar cei vaccinați să poată fi prezenți la evenimente, cel puțin în cazul celor organizate în interior. În același timp, însă, condițiile efective de participare vor fi stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), pornind de la propunerile Ministerului Culturii, avizate de Ministerul Sănătății.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, acestea vor avea loc în interior la Opera Naţională Bucureşti (ONB), la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română Cluj-Napoca iar în exterior, la ONB, după următorul calendar:

* 14 mai, intervalul 19,00-21,00, „Libera Musica”, eveniment organizat în interior, număr participanţi: aproximativ 700; organizator: Opera Naţională Bucureşti;

* 15 mai, intervalul 19,00-21,00, „Dineu cu proşti” de Francis Veber, eveniment organizat în interior, număr participanţi: aproximativ 800; organizator: Teatrul Naţional Bucureşti;

* 15 mai, intervalul 19,00-21,00, „Faust” de Charles Gounod, eveniment organizat în interior, număr participanţi: aproximativ 800; organizator: Opera Naţională Română Cluj-Napoca;

* 16 mai, intervalul 19,00-21,00, „Libera Musica”, eveniment organizat în exterior, număr participanţi: aproximativ 1.000; organizator: Opera Naţională Bucureşti.

Dacă accesul la interior are mari șanse să fie condiționat de vaccinare, la exterior se va permite participarea persoanelor vaccinate, a celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Pentru a se verifica statul de vaccinat al unei persoane, se vor căuta datele din cartea de identitate a participantului la eveniment în aplicația pusă la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

„Sunt încântat de faptul că cele trei instituţii de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitaţiei noastre de a organiza aceste evenimente-pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activităţii cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea aşa cum o ştiam înainte de pandemie. Participanţii trebuie să ştie însă că vor fi monitorizaţi timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidenţă zero, aşa cum s-a întâmplat şi în alte programe-pilot desfăşurate în alte ţări. Totodată, doresc să mulţumesc tuturor partenerilor de dialog şi instituţionali care sunt alături de noi pentru a putea implementa eficient cele patru evenimente programate”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.

Biletele vor putea fi achiziționate începând de astăzi, 11 mai.

Citește și: