09 apr. 2021 | 12:45

Netflix a dat lovitura: ce o să vezi doar pe platformă după înțelegerea cu Sony

ACTUALITATE
Netflix a dat lovitura: ce o să vezi doar pe platformă după înțelegerea cu Sony

Netflix a încheiat cu Sony o înțelegere extrem de profitabilă pentru imaginea ambelor părți.

Netflix a încheiat o înțelegere cu Sony Pictures Entertainment pentru a difuza, în exclusivitate, toate producțiile companiei. Primele care vor sosi pe platformă sunt filmele ce urmează să fie lansate din 2022, iar înțelegerea e una care se întinde pe mai mulți ani.

Netflix s-a angajat să comande un număr specific de producții în fiecare an, dar are dreptul de a alege. De menționat că printre producțiile Sony care vor veni exclusiv pe Netflix se numără și filmele viitoare din seria Spider-Man, dar și alte producții din universul Marvel, pentru care americanii au drepturi – precum Morbius și Venom.

Pe platformă se vor regăsi, de asemenea, și producții vechi din portofoliul Sony.

Netflix, înțelegere cu Sony

De precizat că toate producțiile Sony vor intra pe platforma de streaming după ce acestea vor rula și-n cinematografe. Nu se știe exact cât a costat această înțelegere, dar sursele susțin că Netflix ar fi plătit o sumă-record: posibil să fie vorba de câteva sute de milioane de dolari anual și mai bine de 1 miliard de dolari pentru toată perioada negociată, adică pe cinci ani,  scrie WSJ. 

Adevărul e, însă, că Netflix are din ce alege.

Sony are în portofoliu studiouri precum Columbia Pictures, Sony Pictures Classics, Screen Gems și TriStar Pictures. Pe de altă parte, Sony are dreptul de a-și vinde către alte platforme filmele pe care Netflix nu le vrea.

Parteneri vechi

Netflix a vrut această înțelegere mai ales pentru titlurile din universul Marvel, cele care nu mai aparțin Disney și care, evident, merg pe platforma Disney+. Chiar dacă Netflix își finanțează de ceva vreme propriile producții, pentru care a primit nu mai puțin de 36 de nominalizări la premiile Oscar din acest an, caută și în altă parte.

Mai ales că piața de streaming a devenit extrem de aglomerată și marile case de producție preferă să-și facă propriile platforme de vizionare. Netflix are printre rivali nume ca Disney+, Amazon Prime, HBO Max și Peacock – de la NBC.

Înțelegerea dintre Netflix și Sony nu e nouă. În 2019, cele două părți au mai bătut palma pentru ca seria Seinfeld să fie difuzată de Netflix. Platforma a vrut, astfel, să umple golul lăsat de The Office – care a mers la Peacock și Friends – care a plecat la HBO Max.