NASA vrea să creeze gravitație artificială în spațiu. Ce rol joacă în acest proiect compania lui Jeff Bezos

NASA vrea să creeze gravitație artificială în spațiu. Ce rol joacă în acest proiect compania lui Jeff Bezos

Blue Origin și NASA au colaborat pentru a dezvolta un nou sistem de gravitație artificială într-o navă spațială. Acest sistem provine dintr-o capsulă care se învârte rapid, care generează forță centrifugă ca un carusel într-un parc de distracții.

Se pare că planul este acela de a găsi practic o modalitate de a transforma nava spațială New Shepard de la Blue Origin într-o „tilt-a-whirl” zburătoare cu o forță „gravitațională” ca pe Lună, conform unui comunicat de presă al NASA.

Noul truc va crea condiții asemănătoare gravitației lunare, care durează mult mai mult decât momentele trecătoare de imponderabilitate experimentate în zborurile parabolice, cum ar fi „vomit comet” a NASA. Acest lucru ar face mult mai ușoară efectuarea experimentelor sau chiar instruirea astronauților în condiții de gravitație redusă.

Parteneriatul va duce, în cele din urmă, la un Blue Shepard modernizat, care își poate roti întreaga capsulă de 11 ori pe minut, simulând un câmp gravitațional în interiorul navei spațiale.

Gravitație artificială, ca să testeze mai bine condițiile din spațiu

Rachetele Blue Origin nu au părăsit niciodată orbita, dar au traversat linia Kármán la o sută de kilometri de sol, în mod obișnuit acceptată ca graniță în care Pământul se termină și începe spațiul, notează ExtremeTech. Cu noul upgrade, ambarcațiunea va putea oferi experiența gravitației parțiale fără a ajunge prea departe de Pământ.

Cu o modalitate fiabilă de a genera o gravitație asemănătoare lunii, NASA și Blue Origin vor putea să testeze și să certifice mai bine instrumentele pe care intenționează să le trimită pe Lună. Astfel, ei vor avea o perspectivă mai bună despre cum vor funcționa ele acolo.

„Una dintre provocările constante ale vieții și muncii în spațiu este gravitația redusă”, a declarat Christopher Baker, directorul programului NASA pentru Flight Opportunities. „Multe sisteme concepute pentru a fi utilizate pe Pământ pur și simplu nu funcționează la fel în altă parte. O gamă largă de instrumente de care avem nevoie pentru Lună și Marte ar putea beneficia de testarea în gravitație parțială, inclusiv tehnologii pentru utilizarea resurselor, extracția regolitului, controlul mediului și sistemele de susținere a vieții”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: