Muncă în loc de pensie: de ce se va dubla numărul vârstnicilor care muncesc și după 65 de ani

Muncă în loc de pensie: de ce se va dubla numărul vârstnicilor care muncesc și după 65 de ani

Un raport vine cu date îngrijorătoare legate de evoluția cadrului economic în următorii ani. Unele concluzii îi vizează pe cei care, în loc să iasă la pensie, aleg să muncească.

Numărul românilor care împlinesc vârsta de 65 de ani, adică vârsta de pensionare, și aleg să rămână în câmpul muncii se va dubla în următorul deceniu, arată un raport al Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop). Estimările pleacă de la date reale din economie.

Analiza scoate la iveală faptul că ocuparea forței de muncă în România va crește cu o rată mai mare decât media UE-27 în perioada următoare, creștere bazată pe participarea crescândă pe piața muncii a românilor cu vârsta peste 55 de ani,.

Astfel, rata de participare pe piața forței de muncă pentru această grupă de vârstă, va ajunge la 82% (de la 56% în anul 2000). Până în 2030 CEDEFOP estimează că numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla față de 2020 (rata de participare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani este prognozată să urce la 9 puncte procentuale, de la un declin de 3 pp în 2010-2020).

Muncă în loc de pensie

Specialiștii estimează o reducere consistentă a intrării pe piața muncii a celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, pe fondul contracției ridicate a populației din această grupă de vârstă.

Ocuparea forței de muncă în construcții va crește relativ puternic în intervalul 2022-2030, în vreme ce în agricultură va continua să scadă, mai arată raportul CEDEFOP. În sectorul prelucrător, creșterea ocupării forței de muncă va fi determinată în mare parte de creșterea ocupării forței de muncă în sectorul alimentar, băuturi și tutun și inginerie.

În subsectoare cum ar fi comerțul cu ridicata și cu amănuntul, cazare, catering și transporturi, numprul angajaților va crește, chiar dacă în cazul transporturilor sau a sectorului logistic evoluția joburilor va fi puternic afectată de robotizare și automatizare.

În servicii, activități cum sunt serviciile juridice, contabile, consultanță și telecomunicații vor performa cel mai puternic, în vreme ce serviciile administrative vor avea cea mai slabă performanță.

Cum stă România

Situația referitoare la țara noastră e mai mult decât interesantă: numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicita studii superioare nu crește atât de mult. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că mulți vor rămâne pe din afară.

”E o problemă și a structurii economiei românești, care nu e de natură să absoarbă un număr foarte mare de absolvenți de studii superioare. Noi am dezvoltat foarte mult învățământul terțiar academic, nu cel terțiar vocațional. Va apărea o presiune asupra celor cu studii medii care vor presă la rândul lor către cei cu calificări scăzute. E o problemă de structură a economiei”, arată Cătălin Ghinararu, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale, citat de Hotnews.

Expertul arată că, din nefericire, cea mai mare parte a absolvenților de studii superioare din România, în momentul de față se concentrează în sectoare ale administrației publice. Deci aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate.

Aici s-ar putea să fie o problemă generată, de fapt, de stat. Salariile mari din sectorul bugetar i-au atras pe mulți. Ele nu sunt, însă, susținute nici de performanță, nici de mersul economiei.