Motivul ciudat pentru care cele mai mari structuri din univers au început să se rotească

Motivul ciudat pentru care cele mai mari structuri din univers au început să se rotească

Unele dintre filamentele gigantice care alcătuiesc „rețeaua cosmică” – o rețea insondabil masivă de structuri care leagă galaxiile universului între ele – par să se învârtă într-un mod bizar.

Corpurile cerești se rotesc adesea, de la planete, la stele până la galaxii. Cu toate acestea, grupurile uriașe de galaxii se învârt adesea foarte încet.

O echipă de oameni de știință a făcut descoperirea șocantă că unele filamente cosmice, care sunt cele mai mari structuri cunoscute din întregul univers, se rotesc în jurul axei lor centrale ca niște burghie gigantice, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Nature Astronomy.

Aceste structuri se mișcă anormal, iar motivul încă nu e cunoscut

Cu toate acestea, conform Space.com, echipa habar nu are de ce aceste structuri au început să se rotească sau ce forță ar fi putut fi suficient de puternică pentru a le pune în mișcare.

„Nu suntem foarte siguri ce poate provoca această mișcare, la această scară”, a declarat coautorul studiului Noam Libeskind pentru Space.com.

Libeskind, cosmolog al Institutului German de Astrofizică Leibniz din Potsdam, a adăugat că oamenii de știință au presupus anterior că grupurile individuale de galaxii, care se pot deplasa extrem de încet în jurul axelor lor, erau cele mai mari obiecte care se învârteau în cosmos. Acest fenomen este obișnuit în spațiu la scări mai mici, dar această este o premieră.

„Filamentele cosmice sunt structuri atât de vaste încât galaxiile întregi sunt doar pete de praf”, a declarat Libeskind pentru Space.com. „Aceste filamente uriașe sunt mult, mult mai mari decât clusterele”.

Libeskind caută răspunsuri posibile, o sarcină care a devenit și mai dificilă prin faptul că doar unele structuri par să se rotească, în timp ce altele sunt mai statice. O explicație posibilă, potrivit Space.com, este că filamentele au acumulat un anumit impuls, pe măsură ce atracția gravitațională intensă a aspirat și a compactat gazele și praful din apropieree. Dar asta este doar speculație deocamdată.

Citește și:
Etichete: