Milioane de euro, investite la Craiova: planurile Ford care iau fața Dacia la un capitol important

Milioane de euro, investite la Craiova: planurile Ford care iau fața Dacia la un capitol important

Ford va investi 300 de milioane de euro în uzina de la Craiova, pentru construirea unui nou vehicul comercial ușor, în 2023. De asemenea, va fi lansată și o versiune electrică a acestuia, un an mai târziu, în 2024.

În privința variantei electrice, compania a anunțat că acesta va fi primul vehicul de volum, sub brandul Ford, complet electric, ce va fi construit în țara noastră. Între timp, mașinile Dacia de transport au un viitor incert. Deocamdată, Dokker a fost integrată în oferta Renault, iar până în 2025 e puțin probabil ca producătorul de la Mioveni să se mai bată pe piața asta.

„Ford a confirmat că va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial uşor în 2023, la uzina sa de la Craiova, inclusiv o versiune complet electrică a acestuia, ce va debuta în 2024. Acesta va fi primul vehicul Ford de volum, complet electric, construit în România.”
Ford

Noul vehicul comercial uşor va fi echipat cu unele dintre cele mai avansate motoare convenţionale Ford pe benzină, precum şi diesel. Acestea sunt produse la uzina de motoare Ford Dagenham din Marea Britanie. De altfel, și transmisiile vor fi construite la Ford Halewood Transmissions Limited tot în Marea Britanie.

Stuart Rowley, preşedintele Ford Europa, susține că investiția de la uzina din Craiova vine în contextul altor mari investiții pe care compania le-a făcut în Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Köln (Germania) şi la uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia, cu scopul de a se alinia obiectivului de a reduce amprenta de carbon, prin lansarea de vehicule cu emisii zero, complet electrice sau plug-in hybrid, până în 2030.

Craiova va deveni a treia fabrică Ford din Europa unde se produc vehicule complet electrice

„Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial uşor în România reflectă parteneriatele noastre fructuoase şi continue cu furnizorii locali şi comunitatea, precum şi succesul întregii echipe Ford Craiova. Prin introducerea unei versiuni complet electrice din 2024, Craiova va deveni a treia noastră fabrică din Europa unde se produc vehicule complet electrice”, a mai spus reprezentantul companiei.

Compania speră să primească de la guvernanți infrastructura necesară dezvoltării sectorului auto

După cum știm, România e o țară pe care investitorii o ocolesc adesea din cauza unui mare inconvenient: lipsa infrastructurii rutiere.

Din această cauză, producătorii de aici întâmpină dificultăți în a-și transporta marfa către Vestul Europei, iar o infrastructură adecvată, împreună cu un sprijin real din partea statului sunt soluțiile așteptate de producătorii auto din România, de la guvernanții țării.

„Această nouă investiţie în viitorul fabricii din Craiova demonstrează, încă o dată, speranţa companiei Ford că guvernul din România va asigura toate îmbunătăţirile cheie promise pentru a sprijini un mediu competitiv de producţie în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura de transport, care este esenţială”, a mai spus Rowley.

Ford Europa produce, comercializează şi oferă service pentru vehiculele sub marca Ford pe 50 de pieţe individuale şi are aproximativ 43.000 de angajaţi la facilităţile proprii şi asocierile în participaţiune consolidate şi aproximativ 58.000 când sunt luate în considerare entităţile neconsolidate.