15 iul. 2021 | 10:48

Mii de lei, câștig pe litoral. Cât ajunge să încaseze un ospătar care lucrează la malul mării

BANI
Mii de lei, câștig pe litoral. Cât ajunge să încaseze un ospătar care lucrează la malul mării

Mulți tineri și nu numai caută să-și suplimenteze veniturile pe perioada verii și aleg să lucreze în funcția de ospătar pe litoral.

Pe perioada verii, a lucra ca ospătar pe litoral îți poate aduce venituri consistente. Salariul cu care ești încadrat pe cartea de muncă nu e neapărat mare, ba dimpotrivă, în multe cazuri e chiar salariul minim pe economie. Dar poți aduna mii de lei din bacșișuri.

Astfel, pe perioada sezonului estival, e bătaie mare pe posturile de barman, ospătar sau orice altceva în domeniul HoReCa.

Cât câștigi ca ospătar pe litoral

Cum spuneam, salariul oferit de patronii din HoReCa e, de obicei, cel minim. Dar cei care lucrează ca ospătari în stațiuni ca Mamaia, unde prețurile sunt mai mari, au parte de clienți generoși, care lasă bacșișuri grase. Astfel,  câștigurile din aceste tips pot ajunge și la 4.000 de lei pe lună.

La Mamaia, într-o singură zi, poți câștiga în plus chiar și 200 de lei. Venitul lunar ar putea trece, așadar, de 4.000 de lei pe lună, cu tot cu salariu.

Sectorul HoReCa a fost grav afectat de pandemie, motiv pentru care și statul a venit cu ajutoare pentru susținerea domeniului. Una dintre OUG adoptate de Guvern se referă fix la acest sector. E vorba de Legea 159/2021 pentru aprobarea OUG 10/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 590 din 11 iunie 2021.

Printre prevedere se numără:

  • Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar)
  • Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019
  • Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate – conform noii OUG 10/2021.