Materia întunecată se poate ascunde într-o dimensiune pe care n-o cunoaștem: ce arată ultimele descoperiri

Materia întunecată se poate ascunde într-o dimensiune pe care n-o cunoaștem: ce arată ultimele descoperiri

Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, o dimensiune suplimentară în spațiu-timp ar putea ascunde materia întunecată – lucrurile care par să constituie 85% din masa din univers, dar rămân nedetectabile deocamdată de echipamentele științifice.

„Trăim într-un ocean de materie întunecată, dar știm foarte puțin despre ce ar putea fi”, a spus Flip Tanedo, profesor asistent de fizică și astronomie și autorul principal al lucrării publicate în Journal of High Energy Physics, într-un afirmație.

El a adăugat că Universul nostru observat are trei dimensiuni ale spațiului și că echipa de cercetători propune că poate exista o a patra dimensiune pe care doar “forțele întunecate o cunosc”.

Teoria lui Tanedo și a colegului său ne-ar putea permite, în cele din urmă, să explicăm existența ei.

Materia întunecată se ascunde de noi, dar ar putea fi găsită într-o altă dimensiune din spațiu

„Este una dintre cele mai supărătoare necunoscute din natură”, a adăugat Tanedo. „Știm că există, dar nu știm cum să o căutăm sau de ce nu a apărut unde ne-am așteptat până acum”.

În ciuda eforturilor depuse de oamenii de știință, materia întunecată a rămas evazivă. Încă nu știm din ce este făcută sau de ce există în primul rând. De asemenea, nu suntem capabili să o observăm direct, deoarece nu absoarbe, nu reflectă sau nu emite niciun fel de radiație electromagnetică.

Dar, în conformitate cu teoria lui Tanedo și a echipei sale, unele particule invizibile de materie întunecată interacționează cu alte particule invizibile într-un mod care face ca acestea să nu se comporte ca altele – printr-o dimensiune suplimentară.

„În ultimul deceniu, fizicienii au ajuns să aprecieze că, pe lângă materia întunecată, forțele întunecate ascunse pot guverna interacțiunile materiei întunecate”, a spus Tanedo. „Acestea ar putea rescrie complet regulile pentru modul în care ar trebui să căutăm materia întunecată”.

Cercetătorii spun că dimensiunea suplimentară poate explica de ce materia întunecată s-a ascuns atât de bine încercărilor lor de a o studia într-un laborator.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: