Marea Wadden, cât este de specială: de ce ”ți-o servește” Google pe prima pagină

Marea Wadden, cât este de specială: de ce ”ți-o servește” Google pe prima pagină

Doodle-ul de astăzi de la Google sărbătorește Marea Wadden, o zonă tidală la Marea Nordului, ce se întinde de-a lungul coastei Danemarcei, Olandei și a landurilor Schleswig-Holstein și Niedersachsen (din Germania), pe o lungime de 450 km, o lățime de 40 km și ocupă o suprafață de 9.000 km². Este unică în lume, deoarece este cea mai mare zonă de acest tip.

În niciun loc nu se mai poate întâlni o zonă atât de vastă și cu un mozaic asemănător de nisip, dune, pajiști și insule. Insulițele sau țărmul neîndiguit este inundat în timpul fluxului, pe un perimetru de mai mulți kilometri pătrați. Regiunea oferă adăpost unui mare număr de păsări acvatice, printre care se numără circa 200 000 de călifari, ceea ce înseamnă cea mai mare parte a populației de călifari din Europa. Pe lângă păsări, fauna mai este reprezentată de o serie de animale mici: scoici, melci, raci și viermi, dar aici se pot întâlni și mamifere de talie mare, ca focile cenușii, care au locul unic de reproducere în Parcul Național Wattenmeer al landului Schleswig-Holstein. Lângă insulele Sylt și Amrum din Frieslandul de Nord se găsesc cele mai importante locuri de hrănire a puilor de focă din Marea Nordului.

Marea Wadden este celebrată azi de Google

Pe 30.06.2009, UNESCO a desemnat Marea Wadden drept sit al patrimoniului mondial, ca recunoaștere a importanței sale ecologice și geologice de neegalat și a deceniilor de efort dedicat conservării sale.

Creată de furtuni în secolele al XIV-lea și al XV-lea, Marea Wadden este un mediu umed relativ tânăr care cuprinde unul dintre ultimele ecosisteme intertidale rămase din lume. Considerată una dintre cele mai critice regiuni la nivel global pentru păsările migratoare, se estimează că zonele umede sunt vizitate anual de peste zece milioane de păsări afro-eurasiatice și pot adăposti până la 6,1 milioane de păsări simultan.

Marea Wadden nu este doar un habitat curat pentru viața sălbatică. Modurile în care vizitatorii se bucură de peisaj includ explorarea mlaștinilor sau turul insulelor cu barca. Cu toate acestea, este vital ca turiștii să respecte rolul esențial al sitului în menținerea biodiversității globale. Eforturile actuale de conservare se bazează pe un parteneriat strategic între UNESCO, ONG-uri de mediu, Forumul Mării Wadden și guvernele Danemarcei, Germaniei și Olandei, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de acest fenomen natural.

Citește și: