Mâncarea care ar putea fi crescută pe Marte doar cu resursele planetei

Mâncarea care ar putea fi crescută pe Marte doar cu resursele planetei

Un nou experiment a arătat că este posibil să crească bacterii pe Marte. Acest lucru dă speranță ideii unei misiuni autosusținute pe Planeta Roșie.

Bacteriile producătoare de oxigen au reușit să supraviețuiască prin absorbția gazelor și a substanțelor nutritive predominante pe Marte, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Frontiers in Microbiology.

În timp ce sistemul, găzduit într-un bioreactor construit pentru a simula planeta Marte, este doar un experiment de dovadă a conceptului, acesta sugerează că viitorii exploratori sau coloniști marțieni pot supraviețui fără a depinde de misiunile frecvente de aprovizionare de pe Pământ. Această descoperire face explorarea spațiului profund un obiectiv mult mai fezabil.

Această descoperire poate aduce o nouă perspectivă traiului pe Marte

Asta nu înseamnă că astronauții vor putea să pună niște bacterii pe o piatră de pe Marte și să le primească cum cresc. Noul bioreactor construit de cercetătorii Universității din Bremen a crescut bacteriile în vase de sticlă și oțel care ar putea menține condiții specifice care le-au permis să supraviețuiască.

Dar chiar dacă bacteriile nu au fost expuse în aer liber, tot ce este alimentat în bioreactoare este disponibil pe Marte. Bacteriile s-au dezvoltat mai bine în condiții asemănătoare Pământului, dar au reacționat totuși bine când au fost hrănite cu apă și cu un amestec de gaze care reproduc atmosfera Planetei Roșii și au fost menținute la o presiune atmosferică asemănătoare cu cea a lui Marte.

„Vrem să folosim ca substanțe nutritive resursele disponibile pe Marte și numai pe acestea”, a declarat astrobiologul Universității din Bremen Cyprien Verseux, într-un comunicat de presă.

Noul bioreactor nu își va găsi drumul la bordul unei misiuni reale pe Marte în viitorul apropiat. Verseux a explicat că a mai rămas multă muncă înainte ca dispozitivul să fie, de fapt, practic ca dispozitiv de susținere a vieții, mai degrabă decât ca experiment de laborator.

„Vrem să trecem de la această dovadă de concept la un sistem care poate fi utilizat eficient pe Marte”, a adăugat Verseux.

Dar dacă își vor da seama cum să facă o versiune practică a bioreactorului, viitorii exploratori marțieni ar putea lua sistemul cu ei, producându-și propriul oxigen. Și, poate, de ce nu, chiar gustând alge crescute pe Planeta Roșie.

Citește și: