Malaezia ia legea copyright-ului foarte în serios: ce poți să pățești dacă piratezi conținut

Malaezia ia legea copyright-ului foarte în serios: ce poți să pățești dacă piratezi conținut

Malaezia e una dintre acele țări de pe Glob care nu se joacă, atunci când vine vorba despre pedepsele aplicate celor care încalcă, într-un fel sau altul, legea. Exemplul de față stă mărturie acestui lucru.

Atunci când vine vorba despre legea copyright-ului, Europa, cu accentul pus pe România, poate părea un mic Rai pentru cei obișnuiți să pirateze programe sau alt tip de conținut cu licență (spre exemplu filme sau muzică). La polul opus se află Malaezia, țara care ia această lege foarte în serios.

20 ani de închisoare, dacă piratezi conținut în Malaezia

Locuitorii acestei țări, pasionați de pirateria online, pot primi și 20 ani de închisoare, în urma unui update legiferat de curând.

Așadar, streaming-ul ilegal ar putea fi deosebit de costisitor în Malaezia. TorrentFreak raportează că țara a adoptat o serie de amendamente la Legea Drepturilor de Autor care legiferează pedepsirea celor care piratează diverse materiale cu licență. Persoanele care oferă servicii de streaming și dispozitive care afectează dreptul de autor al creatorilor de conținut (indiferent de natura acestuia) se pot confrunta cu amenzi echivalente cu 2.377 dolari (sau chiar mai mult, în anumite cazuri). În plus, aceștia riscă pedepse cu închisoare de până la 20 de ani, în paralel. 

Legea actualizată descurajează companiile să participe la piraterie, ori să încurajeze astfel de acțiuni ilegale. Există și excepții de la regulă, desigur: managerii companiilor trebuie să demonstreze că nu cunoșteau detalii despre încălcarea legii, în cazul în care sunt acuzați de o asemenea faptă. Însă cum așa ceva este foarte greu de dovedit, ne așteptăm ca, pe viitor, să aibă loc o serie de procese destul de controversate. 

Legea Drepturilor de Autor, valabilă în întreaga lume, este menită să descurajeze pirateria digitală, mai ales atunci când ne referim la materiale care ar putea deveni subiect de contrabandă online. Până de curând, Malaezia s-a confruntat cu o mare problemă, în acest sens, întrucât nu a putut folosi Legea Drepturilor de Autor ca să-și pedepsească infractorii.