Lumea se confruntă cu o criză imensă: care este materia primă ce ne va face probleme în viitor

Lumea se confruntă cu o criză imensă: care este materia primă ce ne va face probleme în viitor

De parcă nu erau suficiente crizele prin care trece planeta noastră, cercetătorii mai adaugă una pe listă. Iată cu ce se confruntă lumea: o problemă despre care probabil nu știai până acum.

Luna trecută, a fost intens comentată știrea care spunea că cei care fură nisip de pe plajele din Sardinia riscă amenzi de trei mii de euro. Problema cu nisipul care dispare este însă mult mai serioasă și afectează multe regiuni ale lumii. Nisipul pare banal și nelimitat, dar nu este deloc așa.

Țările arabe îl aduc uneori din Australia, în unele locuri există adevărate ”mafii ale nisipului” care fac bani grei și în foarte multe zone natura a fost distrusă din cauza exploatărilor intensive.

Lumea este în criză de nisip

Nisipul se găsește peste tot, vorba aia, deșerturile sunt pline de așa ceva, și a însoțit civilizația umană încă de la începuturi, fie că vorbim de construcțiile din Mesopotamia și Egipt de acum cinci mii de de ani, până la locurile de joacă din prezent. Nisipul este un sediment provenit din sfărâmarea blocurilor de granit, gresie sau gnais și care se prezintă sub forma unei acumulări de granule mici, depuse mai ales în straturi, în dune, pe terasele apelor sau în grinduri. Este o rocă neconsolidată, dat fiind că se găsește în fragmente minuscule.

Deși multă lume nu ar crede, există o criză mondială de nisip, iar acest lucru nu se întâmplă de ieri de azi, dar s-a accentuat în ultimii cinci ani, notează Hotnews. Exploatările industriale de nisip distrug habitatele animalelor, murdăresc râuri și erodează plajele care deja au de suferit, din cauză că se ridică nivelul mării. Când oamenii extrag nisip, malurile râurilor devin instabile și se pot prăbuși, iar poluarea și aciditatea omoară peștii și lasă mai puțină apă pentru oameni și agricultură.

Nisipul din deșert nu e bun pentru construcții

În 2014, publicația New York Times publica un articol cu titlul ”Why Sand Is Disappearing”, în care se explica faptul că 75% dintre plajele naturale din lume sunt în pericol să dispară, din cauză că nivelul mării crește, furtunile sunt tot mai dese și eroziunea cauzată de activitățile umane din zona țărmurilor este de neoprit. Articolul mai explica și faptul că a crescut enorm cererea de nisip și pietriș pentru construcții, astfel că sursele naturale de nisip sunt tot mai puține, mai ales din cauză că pe diverse râuri au fost construite baraje și hidrocentrale și sursele de nisip nu se regenerează. În timp ce exploatarea nisipului cu utilaje mari este tot mai des întâlnită.

Consecințele sunt grave, iar cel mai recent exemplu este dat de Reuters, potrivit Hotnews, care a publicat recent un amplu articol multimedia în care arată cum a fost posibil ca cel mai mare lac cu apă dulce din China să fie ”devorat” de activitățile de extracție a nisipului.

Așadar, nisipul este, după apă, cea mai folosită materie primă din lumea noastră, însă importanța lui nu este suficient apreciată. Nisipul este bază în construcții, fie că vorbim de șosele, sticlă, blocuri sau microprocesoare. Și, deși în lume sunt multe zone deșertice care, evident, au foarte mult nisip, acel nisip din deșert nu este bun pentru construcții.