21 sept. 2021 | 13:50

Lovitură dură pentru aceste companii: deviza „merge și așa” nu mai funcționează

ACTUALITATE
Lovitură dură pentru aceste companii: deviza

E din ce în ce mai evident faptul că efectele încălzirii globale ne dau peste cap viața, indiferent că locuim în Europa, în SUA sau în orice alt colț de lume. Planeta e supusă unui fenomen accelerat de încălzire globală, iar majoritatea acuzațiilor pentru această deteriorare a climei se îndreaptă către companiile de petrol și gaze.

Companiile de petrol și gaze vor fi nevoite să se supună unor termene și condiții mult mai dure, ele fiind considerate principalele responsabile de fenomenele meteo devastatoare care macină omenirea de câțiva ani.

Am asistat cu toții, șocați, la inundațiile recente, la incendiile catastrofale și la temperaturile anormale înregistrate în multe zone ale planetei.

Prin urmare, deviza „merge și așa” nu mai funcționează. Industria petrolului și gazelor naturale trebuie să schimbe modul în care acționează.

Investitorii sunt revoltați

20 de investitori globali importanți, cu active gestionate în valoare de aproximativ 10.400 de miliarde de dolari, tocmai au publicat un document care stabilește niște criterii minime de îndeplinit de către industria petrolului și gazelor naturale. Scopul acestor giganți este de a convinge industria să se alinieze mai repede la obiectivele climatice urgente care trebuie îndeplinite, pentru a încetini fenomenul încălzirii globale.

„Companiile și investitorii trebuie să se pregătească pentru o lume cu prețuri mai mici la combustibilii fosili, pe termen lung și o industrie a petrolului și gazelor mai mică, și să recunoască acum riscul activelor neutilizate – active care vor fi eliminate înainte de sfârșitul duratei lor de viață economică – pe care această evoluție le creează”, a declarat Mike Coffin, unul dintre coautorii raportului.

La rândul său, Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă și subliniază că, în efortul global de a reduce fenomenul încălzirii globale, nu trebuie să renunțăm la folosirea energiei nucleare.

Nu vom putea ține din frâu încălzirea globală, dacă nu vom face acest pas, spun experții din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit Organizației, în ultimii 50 de ani, energia nucleară a împiedicat emiterea a 74 gigatone de dioxid de carbon în plus.

„Doar energia hidro a jucat un rol mai mare în momentul evitării emisiilor adiţionale în această perioadă”, arată datele celui mai recent raport al Comisiei Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE).