Încă o lovitură pentru români cu prețul la gaze naturale: totul pleacă de la Bursa Română de Mărfuri

Încă o lovitură pentru români cu prețul la gaze naturale: totul pleacă de la Bursa Română de Mărfuri

Ne așteaptă o iarnă foarte grea din prisma costurilor la gaze naturale și energie electrică. Aproape în fiecare zi, apar noi indicii că facturile vor exploda în sezonul rece. Cea mai recentă dovadă în acest sens vine de la Bursa Română de Mărfuri.

Prețul la gaze naturale variază în funcție de foarte multe aspecte, dar cel mai important detaliu este că putem afla din timp cu cât urmează să crească. Acest aspect este o consecință a faptului că, înainte cu câteva luni, gazul care urmează să fie livrat și consumat se tranzacționa la Bursa de Mărfuri. Astfel, creșterea enormă a prețului din ultimele zile ne va îngenunchea la maxim înainte de finele anului.

Încă o dovadă că vom plăti mult la gaz

Având în vedere ce s-a întâmplat cu gazele naturale pentru iarnă la Bursa Română de Mărfuri, în mod inevitabil, prețul va crește la livrările din luna octombrie, noiembrie și decembrie. De această dată, la bursă, s-a depășit pragul psihologic de 300 de lei. Ca referință, ultimele tranzacții făcute în data de 14 septembrie s-au perfectat la un preț de 307 lei/MWh pentru gazele cu livrare în octombrie, 317 lei pentru gazele cu livrare în luna noiembrie și, la fel, 317 lei/MWh pentru gazele cu livrare în ultimul semestru al anului.

Dincolo de valorile menționate mai sus, creșterile de preț sunt semnificative și constante deja de ceva timp. Tendința este clară și ne afectează pe toți, atât din poziția de clienți persoane fizice, cât și pe partea de business. Ca să înțelegi mai bine trendul, poți avea în vedere că în luna august a acestui an, la BRM, prețul pentru gazele naturale cu livrare în octombrie a fost de 223 de lei/MWh, în timp ce pe întregul trimestru patru din 2021, media era la acea vreme de 227 de lei, valori cu peste 25% mai mici decât cele de acum.

Citește și: